Foto: DELFI

Uzņēmējam Viesturam Koziolom netieši piederošā akciju sabiedrība „Žurnāli un Diena”, kas februāra sākumā pārņēma no britu investoru Roulendu ģimenes AS „Diena” daļas un kļuva par 98,86% „Dienas” īpašnieci, tiek iekļauta „Rīgas Tirdzniecības Ostā” (RTO), un nākotnē tiek pieļauta jaunu investoru piesaiste un AS „Dienas” akciju kotēšana biržā, informēja uzņēmēju pārstāvji.

AS "Žurnāli un Diena" 100% akciju pieder SIA "Žurnāls", kuras vienīgais īpašnieks ir Koziols. „Žurnāli un Diena” kļuva par 98,86% AS „Diena” akciju turētāju, un tagad uz pirkuma līguma pamata tiek iekļauta RTO, kur Koziols ir lielākais īpašnieks ar 36% daļu. RTO konsolidētais apgrozījums pērn pārsniedza 25 miljonus latu, tāpēc darījumam vēl jāsaņem Konkurences padomes atļauja.

RTO ir ostas termināļu un tranzīta pakalpojumu uzņēmumu investors, attīstītājs un operators Latvijā. RTO dalībnieki ir SIA „Piejūras investīcijas”, SIA „Latmorporttrans”, SIA „Ostas parks” un SIA „Operate”, kuru īpašnieki attiecīgi ir Viesturs Koziols, Ralfs Kļaviņš, Jānis Lācis un Modris Ozoliņš.

Koziols turpmāk plāno vadīt RTO padomi. Pagaidām nav zināms, kurš turpmāk ieņems AS „Diena” valdes priekšsēdētāja vietu.
Koziols atgādina, ka pirms diviem gadiem vienojās ar iepriekšējiem AS „Diena” īpašniekiem, Roulendu ģimeni, par 51% un vēlāk arī atlikušo akciju iegādi, un tagad, kad tas ir izdarīts, viņš gatavs uzņēmuma operatīvo vadību uzticēt citiem, bet pats lielāku uzmanību pievērst pārējo savu īpašumu pārvaldībai.

RTO valdes loceklis Jānis Maršāns atgādina, ka savulaik „Dienas” iegādei bija piešķirts aizdevums, „Koziols ir iegādājies uzņēmuma akcijas no iepriekšējiem īpašniekiem, kā arī izveidojis efektīvu vadības struktūru. Esam gandarīti, ka uzņēmums, kam palīdzējām pārvarēt sarežģīto periodu, atkal ieņem līdera pozīcijas nozarē,” komentē Maršāns.
Viņš klāsta, ka no biznesa viedokļa AS „Diena” nākotne ir skaidra - tuvākajā laikā ir plānotas ievērojamas investīcijas tipogrāfijas modernizācijā un jaunu mediju produktu virzībai tirgū. „Ilgtermiņā – apgrozījuma palielināšana, eksporta pieaugums tipogrāfijas pakalpojumiem, pozitīva bilance, jaunu investoru piesaiste, iespējams, kotējot akcijas biržā,” atzīst Maršāns.

Jau ziņots, ka AS "Žurnāli un Diena", kuras valdes priekšsēdētājs ir Koziols, ir pabeigusi juridisko darījumu ar Lielbritānijas investoru Roulendu ģimenes intereses pārstāvošo AS "Nedela" par atlikušo 47,86% iegādi „Dienas” mediju holdingā.

51% AS "Diena" akciju Koziols iegādājās 2010. gada augustā. Toreiz Koziols neatklāja darījuma summu. Savukārt Roulendu ģimene par AS "Diena" līdzīpašniekiem kļuva aizpērn, kad ar toreizējā AS "Diena" valdes priekšsēdētāja Aleksandra Tralmaka vadīta uzņēmuma "Nedela S.A." starpniecību Anglijas riska investori Roulendu ģimene no koncerna "Bonnier Business Press" iegādājās Latvijas mediju grupu AS "Diena" un laikrakstu "Dienas Bizness".

Pēc īpašnieku maiņas laikrakstu "Diena" pameta vairāki vadoši žurnālisti, kas vēlāk izveidoja nedēļas žurnālu "Ir" un tāda paša nosaukuma ziņu portālu. Žurnālisti uzskatīja, ka Roulendi nav patiesie laikrakstu īpašnieki un ka aiz darījuma patiesībā slēpjas kādas personas, kam ir politiskas intereses Latvijā.

„Diena” koncernā ietilpst SIA „Dienas mediji”, SIA „Izdevniecība Dienas žurnāli”, SIA „Abonēšanas centrs Diena”, SIA „Dienas grāmata”, SIA „Izdevniecība Dienas bizness”, SIA „RPD”, SIA „Poligrāfijas grupa Mūkusala” un SIA „Mūkusalas māja”.

AS „Diena” grupas uzņēmumi izdod nacionālo laikrakstu „Diena” ar pielikumiem, interneta vietni Diena.lv, biznesa laikrakstu „Dienas Bizness” ar pielikumiem un portālus Db.lv latviešu un krievu valodā, 7 reģionālos laikrakstus ar reģionālajiem interneta portāliem, 13 žurnālus, kā arī grāmatas. 2011.gada AS Diena konsolidētais apgrozījums ir vairāk kā 16,7 miljoni lati.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!