Foto: DELFI
Piektdien no starptautiskās lidostas "Rīga" valdes atcelts Verners Lūsis, kura vietā strādās finansiste Antra Duntava, bet līdz šim brīvajā valdes locekļa amatā iecelts satiksmes ministra Aivja Roņa padomnieks Kaspars Ozoliņš. Savukārt Latvijas Pasta valdē iecelts Valmieras izpilddirektora vietnieks Aigars Vītols, portālu "Delfi" pēc notikušajām valsts uzņēmumu akcionāru sapulcēm informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Satiksmes ministra Ulda Auguļa (ZZS) laikā ieceltā Lūša vietā darbu lidostas valdē uzsāks Antra Duntava, kurai ir ievērojama ekonomikas un finanšu pieredze, vēsta SM.

Jau ziņots, ka Lūsis iepriekš bijis "Latvijas kuģniecības" meitaskompānijas SIA "LSC Shipmanagement" valdes loceklis, iepriekš strādājis arī AS "Latvijas Kuģniecība", SIA "Jūras servisa centrs", bijis arī AS "Ventbunkers" komercdirektors un valdes loceklis, un viņa iespējamo nomaiņu jau nedēļas vidū portālam "Delfi" nenoliedza SM valsts sekretārs Anrijs Matīss.

Satiksmes ministrija informē, ka Duntava Latvijas Universitātē ieguvusi maģistra grādu ekonomikā, no 2008.gada līdz 2011.gadam viņa bijusi apdrošināšanas sabiedrības "Aplico Life Perswze Amerykansko-Polske Towarzystwo Ubezpieczen na Zycie i Reasekuracji" Latvijas filiāles finanšu direktore, līdz tam - apdrošināšanas sabiedrības "SE Sampo Life Insurance Baltic" Latvijas filiāles finanšu un grāmatvedības nodaļas vadītāja.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecināja, ka tiesības deleģēt pārstāvi "bez politiskas astes" lidostas valdē saņēmusi koalīcijā esošā Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK, kas šim virzītu līdz šim ar apdrošināšanas nozari saistītu sievieti, kas nav partijas biedre. NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars piektdien Latvijas Radio atzina, ka apvienības ieteiktā kandidāte ir Duntava.

Lidostas "Rīga" brīvajā valdes locekļa amatā iecelts Ozoliņš, kurš biznesa augstskolā "Turība" ieguvis maģistra grādu jurisprudencē, vēsta SM. Līdz 2011.gadam Ozoliņš bijis SIA "VTU Valmiera" valdes loceklis. Viņa pārziņā bija organizēt un nodrošināt komercsabiedrības lēmumu pienācīgu izpildi, kā arī uzņēmuma saimnieciskās, tehniskās, ekonomiskās un juridiskās darbības attīstība. No 2007. līdz 2008.gadam Ozoliņš kā vieslektors pasniedzis lekcijas par tiesībām un administratīvo procesu Grāmatvedības un finanšu koledžā.

Portāls "Delfi" iepriekš vēstīja, ka Ozoliņš joprojām ir arī Valmieras pilsētas domes Juridiskās nodaļas vadītājs un pašvaldības SIA "Valmieras siltums" valdes loceklis. Viņš portālam "Delfi" iepriekš atzina, ka, nonākot lidostā, viņam būtu jāatsakās no kāda valsts vai pašvaldības amata, jo vienlaikus atļauts ieņemt vien trīs šādus amatus.

Portāls "Pietiek.com" iepriekš vēstīja par Ozoliņa saikni ar tā sauktajiem Zatlera Reformu partijas (ZRP) šķeltniekiem – "Olšteina sešinieku", pateicoties kam viņš arī esot nonācis ministra birojā. Jau ziņots, ka neatkarīgo deputātu grupa līdz ar "Vienotību" uzņēmusies atbildību pār bezpartejisko satiksmes ministru Roni, un grupas neformālais līderis Klāvs Olšteins pēc ilgākas tielēšanās no "Vienotības" puses janvārī kļuva par SM parlamentāro sekretāru.

ZRP pārstāve Daiga Holma portālam "Delfi" apstiprināja, ka Ozoliņš ir bijis starp partijas dibinātājiem, taču pērn rudenī pēc vēlēšanām viņš no ZRP izslēgts saistībā ar "uzticības zaudēšanu". Viņš pats gan iepriekš portālam "Pietiek.com" stāstīja, ka uz ZRP dibināšanas sapulcēm Valmierā pērnvasar gan staigājis, bet beigās tomēr izlēmis partijā nestāties. Ceturtdien portālam "Delfi" Ozoliņš gan sacīja, ka partijā patiešām iestājies, tomēr vēlāk izstājies no tās pats, jo viņam kā profesionālam juristam neesot bijuši pieņemami tajā notiekošie procesi - "matu skaldīšana".

SM klāsta, ka līdz ar izmaiņām valdē tiks stiprināta lidostas "Rīga" valdes finanšu un juridiskā kapacitāte. SM sagaida, ka uzņēmuma valde spēs nodrošināt apjomīgā Kohēzijas fonda projekta "Starptautiskās lidostas "Rīga" infrastruktūras attīstība" īstenošanu un novērsīs konkursa novilcināšanas iespējas dažādu sūdzību dēļ.

Lidostas "Rīga" infrastruktūras attīstības projekts paredz skrejceļa seguma atjaunošanu, lidjoslas nostiprināšanu, papildus manevrēšanas ceļu izbūvi, peronu rekonstrukciju un paplašināšanu, lidmašīnu pretapledošanas apstrādes platformu izbūvi un citus uzlabojumus, kas ir būtiski lidostas "Rīga" attīstībai un darbības nodrošināšanai. Projekta kopējās attiecināmās izmaksas ir ap 67 miljoniem latu.

Jau ziņots, ka Auguļa laikā iecelto lidostas valdes priekšsēdētāju un ZZS biedru Luhsi šobrīd neesot plānots mainīt, un vismaz pagaidām amatu Rīgas lidostas valdē varētu saglabāt arī ar ZZS saistītā Līce, kas savulaik bijusi premjera Induļa Emša biroja vadītāja. Arī SM apstiprināja, ka darbu lidostas "Rīga" valdē darbu turpinās tās priekšsēdētājs Luhse, kā arī amatus saglabā valdes locekļi Līce, Andis Damlics un Arnis Mūrnieks.

Savukārt Latvijas Pasta valdē turpmāk darbosies vēl kāds Valmieras domes pārstāvis – Valmieras pilsētas pašvaldības izpilddirektora vietnieks Aigars Vītols, kuram esot ievērojama pieredze uzņēmumu vadībā, nodrošinot tajos pašvaldības intereses. Vītols ir Valmieras pašvaldības pārstāvis tādos uzņēmumos kā AS "Valmieras enerģija", SIA "Valmieras siltums", SIA "Valmieras namsaimnieks", SIA "Valmieras ūdens" un citi, vēsta SM.

Vītols iecelts brīvajā Pasta valdes locekļa vietā, tādējādi uzņēmuma valde strādās pilnā sastāvā. LP valdē darbu turpina valdes priekšsēdētājs Māris Kleinbergs, kā arī visi līdzšinējie tās locekļi - Egons Strazdiņš un Arnis Salnājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!