Foto: LETA
Latvijas nacionālās aviosabiedrības "airBaltic" padome līdz 2014.gada 31.martam pagarināja līgumu ar uzņēmuma izpilddirektoru un valdes priekšsēdētāju Martinu Gausu, portālu "Delfi" informēja "airBaltic".

Gauss kļuva par "airBaltic" izpilddirektoru un valdes priekšsēdētāju 2011.gada 1.novembrī, līgums tika noslēgts uz gadu.

Aviokompānijas valde sastāv no trim locekļiem. "airbaltic" izpilddirektors Gauss ir valdes priekšsēdētājs. Jaunais "airBaltic" operāciju vadības direktors Martins Sedlackis kopīgi ar "airBaltic" finanšu direktoru Vitoldu Jakovļevu turpinās darbu kā valdes locekļi.

Jau ziņots, ka līgums ar Gausu tiks noslēgts uz gadu, pieļaujot iespēju to pagarināt, izvērtējot viņa paveikto. Gausa alga pirms nodokļu nomaksas ir 19 500 lati mēnesī.

Pērnā gada nogalē valdība nolēma glābt finansiālās grūtībās nonākušo "airBaltic", taču valsts naudas ieguldīšanai aviokompānijā izvirzīja vairākus nosacījumus - Bertolta Flika nomaiņu lidsabiedrības prezidenta amatā, valstij neizdevīgā akcionāru līguma laušanu, saglabāt lidostu "Rīga" kā "airBaltic" bāzes lidostu un citus. Visu septembri abi lielākie kompānijas akcionāri - valsts un privātais SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) - mēģināja vienoties par šiem nosacījumiem.


Oktobra sākumā abiem lielākajiem "airBaltic" akcionāriem izdevās vienoties par lidsabiedrības finansēšanas nosacījumiem,  oficiāli parakstot vienošanos par "airBaltic" glābšanu. Tā paredz izbeigt valstij neizdevīgo akcionāru līgumu un veikt nepieciešamos ieguldījumus aptuveni 100 miljonu latu apmērā lidsabiedrības pamatkapitālā.

Fliks brīdī, kad valsts un BAS vienojās par "airBaltic" finansēšanas nosacījumiem, pats atkāpās no lidsabiedrības prezidenta amata. 

Savukārt decembrī finansiālajās problēmās nonākusī "Latvijas Krājbanka" ("Krājbanka") piedāvājusi valdībai nopirkt SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) bankā ieķīlātās nacionālās aviokompānijas "airBaltic" daļas, jo "Krājbanka" pret BAS ir sākusi piedziņas procesu. Tā valsts Satiksmes ministrijas (SM) personā ieguvusi līdz šim AS "Latvijas Krājbanka" (Krājbanka) piederošo ķīlu - 47,2% lidsabiedrības "airBaltic" akciju par nominālvērtību 224 453 lati, tādējādi valstij kļūstot par 99,8 % " "air Baltic" akciju īpašnieku.

"Air Baltic Corporation" ir dibināta 1995.gadā. Aviokompānijas galvenie akcionāri ir Latvijas valsts (52,6%) un BAS (47,2%). Tā vienādās daļās pieder Flikam un Bahamās reģistrētajai kompānijai "Taurus Asset Management Fund Limited", kuras patiesais īpašnieks esot Krievijas finansists Andrejs Rudeško.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!