Foto: LETA
Spirta, bioetanola un alkohola ražotājs SIA "Jaunpagasts plus" pērn strādājis ar 2,34 miljonu latu zaudējumiem salīdzinājumā ar 906 556 latu peļņu 2010.gadā, liecina "Firmas.lv" informācija.

Uzņēmuma apgrozījums samazinājies par 33% - no 14,29 miljoniem latu 2010.gadā līdz 9,48 miljoniem latu 2011.gadā.

"Jaunpagasta plus" apgrozījums 2009.gadā bija 9,56 miljoni latu, bet peļņa - 2,62 miljoni latu.

Kā norādīts "Jaunpagasta plus" vadības ziņojumā, zaudējumi tiks segti no iepriekšējo gadu peļņas.

Tāpat ziņojumā norādīts, ka abas bioetanola ražotnes Jaunpagastā un Iecavā darbojušās tikai 2011.gada pirmajā ceturksnī, ciešot būtiskus zaudējumus no katras pārstrādātās graudu tonnas, jo uzņēmumam bija jāpilda līgumsaistības gan pret graudu piegādātājiem, gan bioetanola un lopbarības produkcijas pircējiem. Pēc 2010.gada noslēgto līgumu izpildes rūpnīca darbu apturēja, taču abās ražotnēs visa 2011.gada laikā tika uzturēts personāls, lai jebkurā brīdī nodrošinātu darbības atsākšanu.

Kā norādīts ziņojumā, izveidojušās problēmas cēlonis ir valdības kavēšanās saistībā ar atbalsta programmas atjaunošanu nozarei. "Jaunpagasts plus" no 2005.gada līdz 2010.gada 31.decembrim darbojās valsts biodegivelas programmas ietvaros, saņemot valsts atbalstu par piešķirtās kvotas ietvaros saražoto bioetanolu. 2011.gadā atbalsta programmas vairs nebija, taču uzņēmums uzturēja dialogu ar atbildīgajām ministrijām un sniedza informāciju par programmas nepieciešamo pagarinājumu līdz 2014.gadam. Diemžēl tika zaudēts laiks un līdzekļi, bet lēmums par atbalsta programmas atjaunošanu tā arī netika pieņemts.

Neraugoties uz finanšu rādītājiem, uzņēmums turpinās strādāt pie investīciju programmas, lai nodrošinātu ražotņu rentablu darbību, tomēr programmas izstrādes gaitā turpina ciest zaudējumu, teikts ziņojumā. No darba jau atbrīvoti 27 strādnieki Jaunpagastā ražotnē, kamēr Iecavas ražotnē darba vietas vēl tiek saglabātas, daļu cilvēku iesaistot graudu pārstrādes procesā. Tāpat tiek meklētas jaunas sadarbības iespējas ar potenciālajiem lopbarības produkcijas pircējiem.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju "Jaunpagasts plus" dibināts 1997.gadā. Lielākais īpašnieks ar 54,5% kapitāldaļu 1,63 miljonu latu nominālvērtībā ir Donāts Vaitaitis. 25% kapitāldaļu pieder SIA "BioAkcept", 10% - Vācijas pilsonim Aleksanderam Stolinam, 5% - Baltkrievijas pilsonim Anatolijam Basenko. Dacei Kovaļevskai un Kasparam Fogelmanim katram pieder 1,25%, Armandam Gūtmanim un Inesei Miķelsonei - katram 1%, bet Agrim Taukačam un Ivetai Kuikulīte - katram 0,50% kapitāldaļu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!