Foto: F64
Šā gada jūlijā salīdzinot ar iepriekšējā gada jūliju, būvniecības izmaksu kopējais līmenis pieaudzis par 8,3%. Strādnieku darba samaksa palielinājās par 18,9%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 11,3%, bet būvmateriālu cenas pieauga par 2,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Lielākā paaugstinošā ietekme uz būvniecības izmaksu kopējo līmeni gada laikā bija izmaksu kāpumam transporta objektu būvē.

2012.gada jūlijā, salīdzinot ar jūniju, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās vidēji par 0,6%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 2,2%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 0,3%. Būvmateriālu cenas kopumā nemainījās.

Būvniecības izmaksu kopējo līmeni visvairāk ietekmēja izmaksu pieaugums izglītības, veselības aprūpes un sporta ēku renovācijā un celtniecībā, kā arī rūpniecības, lauksaimniecības un tirdzniecības ēku rekonstrukcijā un celtniecībā.

2012.gadā datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumi un 30 tirdzniecības uzņēmumi.Turklāt būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!