Foto: AFP/Scanpix
Citu valstu eiro ieviešanas pieredze liecina, ka cenas var pieaugt atsevišķiem pakalpojumiem, bet samazināties elektroprecēm, aģentūra BNS uzzināja Finanšu ministrijā (FM).

"Citu eiro zonas valstu pieredze liecina, ka pēc eiro ieviešanas atsevišķu preču cenas samazinājās, piemēram, lētāka kļuva elektrotehnika. Savukārt uzņēmumi, kuriem nebija lielas konkurences – frizētavas, restorāni, automašīnu saloni –, izmantoja iespēju nepamatoti celt savas cenas," atzina FM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aleksis Jarockis.

Viņš informēja, ka vienu gadu pirms un gadu pēc eiro ieviešanas tiks veikts cenu monitorings, kā arī obligātajā paralēlo cenu atspoguļošanas periodā – cenu kontrole, kuras mērķis būs fiksēt negodīgu komersantu mēģinājumus nepamatoti celt cenas. Tāpat tiks organizēta kampaņa "Godīgs eiro ieviesējs".

Jarockis uzsvēra – lai iedzīvotājiem nodrošinātu iespēju vieglāk orientēties jaunajās cenās, ir paredzēti dažādi pasākumi. "Varēsim lēnām pierast pie tā, cik produkts vai pakalpojums maksās eiro, jo trīs mēnešus pirms eiro ieviešanas un sešus mēnešus pēc visās tirdzniecības un pakalpojumu sniegšanas vietās cenām būs jābūt norādītām gan latos, gan eiro," teica FM pārstāvis.

Pēc viņa paustā, katra Latvijas mājsaimniecība saņems konvertācijas kartītes, kurās varēs ērti redzēt jaunās summas biežāk sastopamajām maksājumu summām. Savukārt Eiro projekta mājaslapā ir eiro kalkulators, un ikviens var veikt savu maksājumu vai savas algas pārrēķinu eiro. Cenu kalkulatoru varēs lejupielādēt arī kā aplikāciju mobilajā telefonā, savukārt skolēni ar jauno naudu un tās drošības pazīmēm tiks iepazīstināti skolā, pastāstīja Jarockis.

"Notiks arī speciālas apmācības un semināri veikalu kasieriem, pašvaldību darbiniekiem, sociālajiem darbiniekiem un citiem informācijas starpniekiem, kuri ikdienā spēs palīdzēt sociāli mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām tikt galā ar jaunajām cenām, pārbaudīt, vai atlikums izdots pareizi," piebilda Jarockis.

Latvija eiro plāno ieviest 2014.gadā. Nākamā gada sākumā būs zināms, vai Latvijas ekonomiskie radītāji atbilst Māstrihtas kritērijiem, savukārt galīgais lēmums par uzņemšanu eiro zonā tiks pieņemts 2013.gada vasaras sākumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!