Foto: DELFI

Ceturtdien Baltijas lauksaimnieku protesta traktors sasniedzis savu galamērķi – Briseli, lai kopīgi ar vairāk nekā 100 lauksaimniekiem piedalītos protesta akcijā pie Šūmaņa apļa, kur notiks Eiropas Savienības (ES) valstu vadītāju sanāksme par ES daudzgadu budžetu 2014. – 2020.gadam, portālu "Delfi" informēja lauksaimnieku organizācijās.

Lai protesta pasākums būtu pamanāms, tā laikā padomju laika traktors "MTZ-80" tiks izgaismots, kā arī ar īpašas skaņu sistēmas palīdzību atskaņos Baltijas lauksaimnieku viedokļus par, viņuprāt, negodīgo ES tiešmaksājumu politiku. Arī paši lauksaimnieki būs tērpušies spilgtas krāsas vestēs ar protesta kampaņas logo. Lauksaimnieku protesta akcija ceturtdien Briselē iecerēta no plkst.13 līdz plkst.17.

Sagaidāms, ka uz brīdi protestētājiem varētu pievienoties arī Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis (V) un Igaunijas premjerministrs Andruss Ansips, kā arī Latvijas zemkopības ministre Laimdota Straujuma, kuri ceturtdien arī devušies uz Briseli, lai piedalītos nozīmīgajā ES samitā. Ar protestētājiem, līdzīgi kā iepriekšējos protestos, kopā būs arī Eiropas Parlamenta deputāte no Latvijas Sandra Kalniete (V).

Kā ziņots, cīnoties par godīgiem ES tiešmaksājumiem, Baltijas lauksaimnieku organizācijas ir apvienojušās vērienīgā protesta kampaņā – laikā no 12. līdz 22. novembrim no Tallinas uz Briseli devās padomju laika traktors. Pagājušā nedēļā traktoram bija pieturvietas pasākumi visās trīs Baltijas valstīs, 20. novembrī, traktoru Berlīnē sveica, savukārt tagad ir sasniedzis Briseli, lai piedalītos protesta akcijā.

Latvijas prioritātes jaunajā ES daudzgadu budžetā ir panākt godīgus konkurences nosacījumus Latvijas lauksaimniekiem, kā arī saglabāt vismaz esošo finansējumu kohēzijas projektiem. Sarunas par ES daudzgadu budžetu sāksies ceturtdien, kad dalībvalstis plāno vienoties par turpmāko sarunu saturu un norisi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!