Foto: stock.xchng
Vienā no klasiskā cūku mēra skartajām saimniecībām saimnieks trīs cūkas mēģinājis noslēpt no Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) darbiniekiem, kas sākuši slimo cūku likvidēšanu. Viena no tām – dzīva, bet divas jau nokautas ar policijas palīdzību tika atrastas piektdien un līdz dienas beigām tiks likvidētas.

Kā portālu "Delfi" informēja PVD preses pārstāve Ilze Meistere, klasiskā cūku mēra skartajās saimniecībās likvidētas jau 11 cūkas. Piektdien PVD plāno pabeigt visu klasiskā cūku mēra skartajās saimniecībās esošo cūku likvidēšanu.

Jau vēstīts, ka divās saimniecībās Piedrujas un vienā saimniecībā Svariņu pagastā mājas cūkām tika konstatēts klasiskais cūku mēris. Pēc informācijas precizēšanas, kopumā visās trijās saimniecībās bija 14 cūkas, nevis 17, kā ziņots iepriekš.

PVD turpina pārbaudes inficētajā teritorijā.

Trīs kilometru rādiusā ap slimības skartajām saimniecībām joprojām ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona. Šajā teritorijā Valsts policija kontrolē dzīvnieku transporta līdzekļu kustību. Kontrole ir devusi pirmos rezultātus - policija konstatējusi mēģinājumu no aizsardzības zonas izvest cūkgaļu. PVD policijas konfiscēto cūkgaļu ir iznīcinājis.

Desmit kilometru rādiusā ap slimības skartajām saimniecībām joprojām spēkā ir vairāki aizliegumi.

PVD turpina saimniecību pārbaudes klasiskā cūku mēra inficētajā teritorijā - pārbauda cūku veselību un ņem asins paraugus laboratoriskai izmeklēšanai.

Līdz piektdienai PVD ir pārbaudījis 545 saimniecības, kurās tiek turētas mājas cūkas. Pārbaudītas 2066 cūkas, 1123 cūku asins paraugi nosūtīti laboratoriskai izmeklēšanai. Jauni mājas cūku saslimšanas gadījumi ar klasisko cūku mēri nav konstatēti.

Turpinās arī nomedīto mežacūku laboratoriskā izmeklēšana. Vēl vienai nomedītajai mežacūkai ir konstatēts klasiskais cūku mēris, tādējādi šobrīd klasiskais cūku mēris ir konstatēts 9 mežacūkām.

 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!