Foto: LETA
Valdība ārkārtas sēdē pirmdien vēl nenolēma piešķirt 165 tūkstošus latu klasiskā cūku mēra apkarošanai, šis jautājums tiks izskatīts otrdien, 4.decembrī, valdības sēdē, informēja valdības ārkārtas sēdē.

Valdība, lai arī konceptuāli neiebilda pret papildu līdzekļu piešķiršanu, lēmumu pieņems nākamajā sēdē, jo protokollēmums vēl jāsaskaņo ar citām ministrijām.

"Pašlaik notiek klasiskā cūku mēra apkarošanas pasākumi, lai likvidētu infekcijas slimību perēkļus mājas cūkām. Šo pasākumu laikā PVD un BIOR ir radušies neparedzēti izdevumi," paskaidroja Zemkopības ministrija (ZM) un piebilda, ka papildu līdzekļi nepieciešami, lai nodrošinātu klasiskā cūku mēra uzraudzības pasākumus mājas cūku un mežacūku populācijā.

Turklāt ZM pieļauj, ka papildu finansējums varētu būt nepieciešams arī nākamgad. "Infekcijas slimības apkarošanas pasākumi turpināsies tik ilgi, kamēr vairs netiks novēroti klasiskā cūku mēra uzliesmojumi. Tiek plānots, ka tas var ilgt apmēram sešus mēnešus, un neparedzēti izdevumi radīsies arī 2013.gada pirmajā pusē," norādīja ZM.

PVD novembra vidū paziņoja, ka Latgalē nomedītām mežacūkām atklāts klasiskais cūku mēris, savukārt pagājušonedēļ kļuva zināms, ka vīruss skāris arī mājas cūkas ‒ Latgalē divās piemājas saimniecībās Piedrujas pagastā un vienā saimniecībā Svariņu pagastā mājas cūkām ir atklāts klasiskais cūku mēris.

Ap slimības skartajām saimniecībām ir noteikta aizsardzības zona triju kilometru rādiusā, kā arī noteikta uzraudzības zona desmit kilometru rādiusā. No minētās teritorijas nedrīkst ne ievest, ne arī izvest mājas cūkas, savukārt aizsardzības zonā bez PVD atļaujas nedrīkst pārvietot arī citus mājlopus. Slimības skartajā zonā neatrodas neviens industriālais cūku audzētājs vai cūku audzētājs, kas cūkas eksportē, kā arī neviens gaļas produktu ražotājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!