Foto: DELFI

Līdz šim nebijušas prasības kases čekiem, kuras noteiktas jaunajā Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā un kuras, iespējams, tur ieviesušās ierēdņu pārrakstīšanās dēļ, radījušas galvassāpes tirgotājiem un uzņēmējiem, jo padarījušas ierastus kases čekus par likumam neatbilstošiem. Latvijas tirgotāju asociācija (LTA) jau lūgusi grozīt jauno likumu, kurš ir spēkā kopš 1.janvāra. Jauno PVN regulējumu par nepilnīgu atzīst arī Valsts ieņēmumu dienests (VID).

Problēmas rada jaunas prasības cenu norādīšanai čekā - līdz šim kases čekos bija jānorāda vien preču cena un vērtība vai atlīdzība par sniegtajiem pakalpojumiem, un PVN summa. Taču jaunais likums prasa čekā norādīt papildus rekvizītus - likuma 126.pantā "Vienkāršotais nodokļa rēķins" iekļautais punkts paredz, ka čekā jānorāda arī preces vai pakalpojuma cena (vienas vienības vērtība bez nodokļa) un darījuma kopsumma (bez nodokļa).

Tas nozīmē, ka šobrīd tirgotāji, nepārprogrammējot kases aparātus, nevar izsniegt likumam atbilstošus čekus, jo līdz šim vienas vienības vērtība bez nodokļa čekos netika uzrādīta, jo šādas prasības nebija. Līdz ar to šobrīd pircējs, kurš vēlas čekus uzrādīt VID kā attaisnojuma dokumentus priekšnodokļa atskaitīšanai nevar to izdarīt un viņam par katru pirkumu vai saņemto pakalpojumu būtu jāpieprasa izrakstīt pavadzīmi vai kvīti.

Piemēram, ja cilvēks darba darīšanās brauc taksometrā un vēlas čeku par braucienu iesniegt darba devējam atmaksai, viņam no taksista tagad ir jāprasa kvīts, jo ar čeku vien nepietiek – tas principā neatbilst likuma prasībām. To pašu viņš var darīt, veikalā iegādājoties kādu preci, kuru viņš pērk saimnieciskās darbības veikšanai. Līdz ar to tagad, lai varētu atskaitīt PVN priekšnodokli, pilnīgi visiem čekiem, neatkarīgi no summas, nepieciešama papildus kvīts vai pavadzīme. Līdz šim pavadzīmes obligāti bija jāizraksta par preci vai pakalpojumu, kuras vērtība pārsniedza 100 latus, bet pārējos izdevumus varēja apliecināt ar čeku.

Protams, ja cilvēks iegādājas preces vai pakalpojumus privātām vajadzībām un par šiem izdevumiem viņam nav jāatskaitās, viņam pietiek ar čeku, tiesa, tas nemaina faktu, ka izsniegtais čeks vienalga ir jaunajam likumam neatbilstošs.

Nemierā ar jauno kārtību ir LTA, kura jau lūgusi likuma autorus - FM - skaidrot radušos situāciju un novērst jauno administratīvo apgrūtinājumu uzņēmumiem. Vēstulē, ko LTA prezidents Henriks Danusēvičs šonedēļ nosūtījis FM, teikts, ka līdz šim likumdošana šādu rekvizītu neparedzēja un neprasīja. Iepriekš spēkā esošā likumā "Par pievienotās vērtības nodokli" bija pieprasīts uzrādīt tikai preču cenu vai atlīdzību par sniegtajiem pakalpojumiem bez nodokļa, nevis katras vienības vērtību bez nodokļa. Arī speciālais normatīvais akts – Ministru kabineta "Noteikumi par nodokļu un citu maksājumu reģistrēšanas elektronisko ierīču un iekārtu tehniskajām prasībām" šādus rekvizītu neparedzēja.

Vienkāršoto nodokļa rēķina formu - kases čekus – izmanto darījumos ar patērētājiem, tāpat ar juridiskām personām – uzņēmumiem, iestādēm, iegādājoties degvielu vai sīkākas saimniecības preces, skaidro LTA, norādot, ka jaunā kārtība prasa izmaiņas kases aparātu programmās, kas saistītas ar papildus izmaksām.

Danusēvičs vēstulē FM norādījis, ka VID struktūrvienībās tirgotājiem atbildēts formāli – tagad esot jāvadās no likuma, kam ir augstāks juridisks spēks, proti, jaunā PVN likuma. "Latvijas Tirgotāju asociācija nesaskata jēgu jaunā papildus regulējuma noteikšanā, it sevišķi, no "ēnu ekonomikas" apkarošanas viedokļa un pat ne Valsts ieņēmumu dienesta ierēdņu ērtības labad," uzsvērts vēstulē. Danusēvičs uzskata, ka arī vidusmēra patērētājam ir vienalga, kāda ir preces cena bez PVN - viņu interesē tikai pārdošanas gala cena un tas, lai viņš netiktu apkrāpts.

Ņemot vērā radušos situāciju un tās radītās neērtības, LTA aicinājusi veikt steidzamus pasākumus, lai novērstu jauno administratīvo apgrūtinājumu uzņēmumiem, grozīt tikko spēkā stājušos PVN likumu.

Danusēvičs portālam "Delfi" piebilda, ka šobrīd asociācija sarakstās ar FM, lai saņemtu skaidrojumu šīs normas pielietojumam. "Būtu nepatīkami, ja izrādītos, ka FM mūs ir piemānījusi," bilst Danusēvičs, norādot, ka FM, 26.septembrī prezentējot likumu LTA padomē, apgalvoja, ka tas neienesīs nekādas būtiskas izmaiņas. To, ka jaunā kārtība ir radījusi neskaidrības, portālam "Delfi" atzina arī Valsts ieņēmumu dienestā (VID), kura speciālisti arī vērsušies FM, prasot risināt neveiklo situāciju un šobrīd joprojām gaida ministrijas atbildi. VID piekrīt, ka jaunās prasības rada papildus grūtības gan tiem, kuri čekus izsniedz, gan tiem, kuri vēlāk tos apstrādā.

FM, pie kuras pirmdien portāls "Delfi" vērsās, lūdzot skaidrot radušos situāciju, līdz otrdienas pusdienlaikam tā arī nesagatavoja atbildes. Ministrijas pārstāvji vairakkārt atbildēja, ka jautājums ir komplicēts un tā skaidrošanai nepieciešams ilgāks laiks.

Jauno PVN likumu izstrādāja FM, to izskatīja valdībā, likums arī izskatīts atbildīgajā Saeimas komisijā un parlamentā trijos lasījumos, līdz to izsludina Valsts prezidents un tas stājās spēkā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!