Foto: F64
Nebanku kreditētāji vēlas, lai valsts nosaka stingrāku kontroles mehānismu un lielākus sodus par nelicencētu darbību nebanku kreditēšanas tirgū, intervijā biznesa portālam "Nozare.lv" sacīja Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācijas vadītāja Baiba Fromane.

"Patlaban nelicencētie uzņēmumi met lielu ēnu uz licencētajiem un strādā bez valsts uzraudzības. Uzskatu, ka sodiem jābūt līdz pat kriminālatbildībai par atkārtotu nelicencētu darbību nebanku sektora kreditēšanā," sacīja Fromane.

Jautāta, kādu regulējumu nebanku kredītu nozarē trūkst Latvijā un kas būtu stingrāk jāregulē vai jāievieš no jauna, Fromane sacīja, ka noteikti ir jāizveido vienots valsts uzturēts kredītbirojs.

"Tas ir nepieciešams, lai, līdzīgi kā banku sektorā, vienotā platformā tiktu apvienoti visi nebanku kredītdevēji. Ja tā būtu valsts izveidota sistēma, tad visiem licencētajiem uzņēmumiem savi dati būtu jāiesniedz obligāti, un tas atrisinātu daudzas problēmas. Patlaban asociācijas veidotajā kredītbirojā kāds uzņēmums var izvēlēties datus neiesniegt, un firma to var arī nedarīt, jo tas nav obligāti," skaidroja Fromane.

Kamēr valsts nav izveidojusi savu kredītbiroju, Nebanku kreditētāji asociācija kopā ar kredītinformācijas pakalpojumu sniedzēju "Creditinfo Latvija" veidos savu kredītbiroju, lai asociācijas biedri dalītos gan ar pozitīviem, gan negatīviem datiem.

"Patlaban notiek aktīvs darbs pie nebanku kreditētāju kredītbiroja tehniskās platformas izstrādes un pie vienotā datu apmaiņas formāta izstrādes. Asociācijas biedri paredzējuši dalīties pozitīvajā informācijā, lai uzņēmumi redzētu klientu aktīvās saistības pret citu uzņēmumu, pat tad, ja maksājumi netiek kavēti, lai pasargātu klientus un tie paši sev neveidotu finanšu piramīdas. Tāpat paredzēts dalīties arī negatīvajā informācijā par kredītmaksājumu kavētājiem. Paredzēts, ka savstarpējā datu apmaiņa notiks reālajā laikā," sacīja Fromane.

Viņa domā, ka šī sistēma tiks izveidota dažu mēnešu laikā, jo patlaban katram uzņēmumam ir sava datu uzskaites sistēma un tās ir jāsavieto. Pēc šī kredītbiroja izveides tas būs reāls instruments, lai izvērtētu klienta kredītspēju un iespējas atmaksāt aizdevumu.

Trešā joma, kurā asociācija ir gatava aktīvi iesaistīties, ir sabiedrības izglītošana finanšu jautājumos, lai cilvēki saprastu un spētu izvērtēt savas iespējas, kā arī aizņemtos atbildīgi, piebilda Fromane.

Latvijas Nebanku kredītdevēju asociācija apvieno 12 nebanku kredītdevējus, pārstāvot uzņēmumus, kuriem ir 80% no kopējās nozares tirgus daļas. LNKA misija ir veidot uzticamu, sociāli atbildīgu un uz ilgtermiņa sadarbību vērstu kreditēšanas praksi, ko pozitīvi novērtē patērētāji un valsts reglamentējošās institūcijas, vienlaikus respektējot nebanku finanšu risinājumu sniegtās iespējas ikviena indivīda un sabiedrības brīvai un nodrošinātai attīstībai.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts izveidojis darba grupu, kurai priekšlikumi jāizstrādā līdz 1.aprīlim. Tajā uzaicināti pārstāvji no Ekonomikas ministrijas, Patērētāju tiesību aizsardzības centra, Finanšu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas un nevalstiskajām organizācijām, kas pārstāv gan iesaistītās nozares, gan arī patērētājus. Darba grupas uzdevums ir ieviest saprātīgu regulējumu ātro kredītu jomā, lai aizsargātu patērētāju intereses.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!