Foto: AFP/Scanpix
Lielākie Latvijas lielveikalu tīkli nav saņēmuši tā dēvētajā zirgu gaļas skandālā iesaistīto uzņēmumu „Comigel” un „Findus” produkciju un nesadarbojas ar minētajām firmām, portālu „Delfi” informēja Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). Skandāls pāršalcis visu Eiropu, jo vairāku valstu dienesti atklājuši, ka šo uzņēmumu ražotajos pārtikas produktos liellopu gaļa aizstāta ar zirgu gaļu, turklāt ir aizdomas par veterināro zāļu atliekvielām šajā gaļā.

Eiropas Komisija (EK) patlaban izvērtē iespēju uzdot visās ES dalībvalstis ar DNS testiem pārbaudīt liellopa gaļas produktus, vai tajos nav zirga gaļa. Kamēr EK vēl lemj par obligātu laboratorisko izmeklējumu veikšanu dalībvalstīm, PVD inspektori jau šobrīd pievērš pastiprinātu uzmanību gaļas izstrādājumiem un gaļai, to izsekojamībai, tostarp marķējumam un pavaddokumentos norādītajai informācijai.

Ja EK šādu lēmumu pieņems, arī PVD, iepriekš izvērtējot, kuros pārtikas aprites posmos un kādiem pārtikas produktiem, ņems paraugus laboratoriskajām pārbaudēm. Tiesa, problēmas patlaban sagādā tas, ka dienestam nav līdzekļu šādiem ārpuskārtas izmeklējumiem, tādēļ tos nāksies pieprasīt no valdības.

Tā sauktais zirga gaļas skandāls jau ir ietekmējis pārtikas produktu piegādes Lielbritānijā, Francijā, Zviedrijā, Īrijā un Rumānijā, bet tas varētu skart produktu izplatīšanu vēl 11 valstīs.

Francijā ir sākta izmeklēšana par to, vai starptautiskie pārtikas uzņēmumi  "Findus" un "Comigel" zināja par zirga gaļu savos produktos. Zviedru pārtikas nozares gigants "Findus" piektdien atsauca savas gatavās maltītes no Zviedrijas un Francijas, pēc tam, kad tika atklāts, ka Lielbritānijā tirgotā "Findus" liellopu lazanja satur līdz pat 100% zirga gaļas. Uzņēmums apgalvo, ka to ir maldinājis gaļas piegādātājs no Rumānijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!