Foto: LETA
Šogad pirmie Latvijā audzētie garie gurķi veikalos nonāks marta sākumā, savukārt tomāti – aprīļa beigās, pavēstīja Latvijas dārzeņu audzētāji.

"Plānojam, ka mūsu audzētie gurķi Latvijas lielākajos veikalos nonāks 8.martā, savukārt tomāti – aprīļa beigās," aģentūrai BNS pastāstīja dārzeņu audzētāja "Sabiedrība Mārupe" valdes priekšsēdētājs Modris Spuģis.

Vienlaikus viņš atzina, ka tas, cik drīz Latvijas tomāti būs pieejami pircējiem, ir atkarīgs no tā, cik saulains būs marts – jo vairāk spīdēs saule, jo ātrāk tomāti nogatavosies un nonāks veikalos pie pircējiem.

"Sabiedrības Mārupe" valdes priekšsēdētājs pašlaik atturējās prognozēt, vai pieaugs Latvijā audzēto gurķu un tomātu cenas. "To varēs pateikt, kad Latvijas tomāti un gurķi būs nonākuši veikalu plauktos un būs iespējams izvērtēt, kāda ir cilvēku pirktspēja," paskaidroja Spuģis.

Savukārt audzētavas "Rītausma" gurķi Latvijas veikalos nonāks 20.martā, bet tomāti – 20.aprīlī, aģentūrai BNS sacīja "Rītausmas" valdes locekle Valda Bekina.

Savukārt jau pašlaik uzņēmums ir novācis pirmo salātu ražu. "Kaut arī aiz loga vēl valda ziema, "Rītausmā" jau iestājies pavasaris – 15.februārī tika novākta pirmā salātu raža, kas pašlaik ir sākusi ceļu pie saviem pircējiem. Ik nedēļu uz dažādām tirdzniecības vietām nosūtām līdz 30 tūkstošiem salātu podiņu," klāstīja Bekina.

Arī "Rītausmas" pārstāve sacīja, ka tās audzēto dārzeņu cenas veikalos pagaidām ir grūti prognozēt. Tomēr Bekina lēsa, ka tomātu un gurķu cenas vai nu paliks nemainīgas, vai arī pieaugs.

Kooperatīvās sabiedrības "Baltijas dārzeņi" izpilddirektors Jānis Bušs aģentūrai BNS pastāstīja, ka jaunie gurķi veikalos nonāks 8.martā, savukārt tomāti – aprīļa otrajā pusē.

Bušs prognozēja, ka dārzeņu cenas nemainīsies un būs tādas pašas kā pērn.

Mazumtirgotāja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija aģentūrai BNS apliecināja, ka Latvijā audzēto garo gurķu ražu, kas augusi Mārupes siltumnīcās, pircēji varēs iegādāties marta sākumā, savukārt vietējos Mārupes tomātus – aprīlī.

Savukārt Latvijā audzētie salāti "Rimi" būs pieejami jau šonedēļ. "No ceturtdienas, 21.februāra, "Rimi" hipermārketos visā Latvijā būs iespējams iegādāties jauno Latvijā audzēto salātu ražu, kuru piegādās kooperatīvā sabiedrība "Baltijas dārzeņi"," informēja "Rimi Latvia" pārstāve.

Mazumtirgotāja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš aģentūrai BNS norādīja, ka lielākajos veikalos "Maxima" Latvijā audzētie tomāti periodiski – divas reizes nedēļā – no atkritumu poligona "Getliņi EKO" siltumnīcām nelielā daudzumā tiek ievesti jau patlaban. Savukārt citu Latvijas dārzeņu audzētāju gurķus vairumā veikalos "Maxima" būs iespējams iegādāties marta pirmajā nedēļā, savukārt tomātus – aprīļa sākumā, kad Mārupes siltumnīcās ienāks dārzeņu raža.

"Maxima Latvija" pārstāvis arī teica, ka to, kādas būs dārzeņu cenas veikalos, pagaidām nav iespējams pateikt – par cenām varēs spriest, kad Latvijā audzētie gurķi vairumā nonāks veikalu plauktos, jo cenas nosaka ražotājs. Tomēr Andiņš piebilda, ka Latvijā audzētie gurķi būs dārgāki nekā importa dārzeņi.

Savukārt veikalu tīkla "IKI" apsaimniekotāja "Palink" mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis aģentūrai BNS pastāstīja, ka pašlaik norit sarunas par Latvijā audzētu tomātu un gurķu piegādi "IKI" veikaliem. "Pircēji pašmāju gurķus varēs iegādāties marta pirmajā nedēļā, savukārt tomātus – marta beigās vai aprīļa pirmajā nedēļā," minēja "Palink" pārstāvis.

Janševskis prognozēja, ka šogad pašmāju gurķu un tomātu sākotnējā cena būs līdzīga kā pērn – aptuveni divu līdz triju latu robežās par kilogramu. Taču to, kā dārzeņu cena mainīsies sezonas laikā, pašreiz esot grūti prognozēt. Latvijas dārzeņu cenas būs atkarīgas no laikapstākļiem, paskaidroja "Palink" mārketinga vadītājs.

Arī pērn pirmie Latvijā audzētie garie gurķi tirdzniecībā masveidā nonāca marta sākumā, bet tomāti – aprīlī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!