Foto: LETA
Zirgu gaļas izmantošanā vainotais gaļas pārstrādātājs "Forevers" noraida pārmetumus par negodīgu rīcību un pieļauj konkurentu ļaunprātības, lai pārņemtu uzņēmumu. "Forevers", visticamāk, par "nomelnojošo kampaņu" vērsīsies tiesībsargājošajās iestādēs, teikts uzņēmuma izplatītajā paziņojumā medijiem.

SIA "Forevers" zinātniskā konsultante un veterinārārste Anita Lancmane uzņēmuma vārdā pauž, ka "netiek izslēgta iespējama ļaunprātīga rīcība no konkurentu puses, lai ar reiderisma metodēm pārņemtu veiksmīgi strādājošu uzņēmumu, kura gada apgrozījums ir ap 15 miljoniem latu".

"Lai novērstu vēl nopietnāku kaitējumu, SIA "Forevers" visticamāk vērsīsies tiesībsargājošās institūcijās. Pašreiz izplatītā nepārbaudītā informācija iedragā uzņēmuma reputāciju, un uzņēmums neizslēdz, ka tas ir agresīvi īstenots ļaunprātīgs solis no uzņēmuma iespējamo pārņēmēju vai konkurentu puses, lai pārdalītu gaļas pārstrādes tirgu Latvijā. Acīmredzams, mūsdienās reiderisma paņēmieni kļūst arvien rafinētāki un daudzveidīgāki, tai skaitā izmantojot pasaulē pašlaik aktuālu skandālu," teikts uzņēmuma paziņojumā medijiem.

Uzņēmuma vadība ir sasaukusi iekšējo kvalitātes vadības grupu, kas rūpīgi vērtē izejvielu aprites ķēdi un pārbauda piegādātāju sarakstu, kas, iespējams, ar nepatiesu informāciju pavadzīmēs ir maldinājuši uzņēmumu. "Ir pamats domāt, ka gaļas piegādātāji, iespējams, šādi ir rīkojušies arī pret citiem gaļas pārstrādes uzņēmumiem Latvijā, jo atsevišķās kautuvēs nokauto zirgu skaits nesakrīt ar dažādos gaļas pārstrādes uzņēmumos oficiāli piegādāto zirga gaļas daudzumu," norāda Lacmane.

Uzņēmums arī aicina valsts institūcijas, pirms sniegt informāciju sabiedrībai, skrupulozi izvērtēt darbinieku profesionālo ētiku, "jo neizpratni rada, kāpēc šāds sitiens vērsts tikai un vienīgi pret SIA "Forevers"," norāda gaļas pasrtrādātājs.

"Piemēram, viens no daudziem neskaidrajiem aspektiem ir tas, kāpēc uzņēmums tika informēts par presē izskanējušiem pārbaužu rezultātiem krietni ilgi pēc tam, kad ziņa ir izplatīta presē. Turklāt oficiālus pārbaužu rezultātus uzņēmums joprojām nav saņēmis vispār. Tāpēc uzņēmumam tika liegta iespēja pārbaudīt, vai respektablā Vācijas laboratorija tiešām ir saņēmusi īstos produkcijas paraugus. Uzņēmums pašlaik veic iekšējo un ārējo pārbaudi, piesaistot neatkarīgus ekspertus, un par pārbaudēs konstatēto noteikti informēs sabiedrību," informēja Lancmane.

"Forevers" nesen saņēmis pārpirkšanas piedāvājumu, kas gan tika noraidīts.

SIA "Forevers" aicina arī citus gaļas pārstrādes uzņēmumus būt uzmanīgiem no tamlīdzīgām negodīgas konkurences metodēm, kad publiskā telpā pēkšņi tiek mēģināts sagraut uzticību uzņēmumam, teikts uzņēmuma paziņojumā.

"Uzņēmuma darbība tiek turpināta un esošā situācija tiks atrisināta. Tāpat tiks veikti visi nepieciešamie soļi, lai aizsargātu uzņēmumu no turpmākām ļaunprātībām," uzsvērts paziņojumā.

Latvijas uzņēmums SIA "Forevers" gaļas pārstrādes tirgū darbojas jau 16 gadus, kas nodrošina darbu vairāk nekā 250 cilvēkiem. Tas ir trešais lielākais gaļas pārstrādes uzņēmums Latvijā, kas darbojas atbilstoši ES un Latvijas likumdošanai.

Jau ziņots, ka trešdien pēcpusdienā PVD no Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "Bior" ir saņēmis testēšanas pārskatus, kas apliecina, ka visos 10 PVD ņemtajos SIA "Forevers" ražotās produkcijas un izejvielu paraugos ir konstatēta zirga gaļa. Paraugi izmeklēti akreditētā Eurofins/GfA laboratorijā Vācijā.

Veicot pārbaudi gaļas pārstrādes uzņēmumā "Forevers", kuram SIA "Aibi" kautuve piegādājusi zirga gaļu, pavadzīmēs norādot, ka tā ir liellopu gaļa, PVD paņēma produktu paraugus un nosūtīja laboratoriskai izmeklēšanai, lai noteiktu, vai tie satur zirga gaļu. SIA "Forevers" ražoto produktu marķējumā zirga gaļa kā sastāvdaļa nav minēta.

Produkti, kuros konstatēta zirga gaļa, gaļas pārstrādes uzņēmumam SIA "Forevers" būs jāatsauc no tirdzniecības un jāpārmarķē.

Tikmēr, rūpējoties par pircēju drošību, šodien "Rimi" veikalos visā Latvijā un arī citos lielveikalu tīklos līdz turpmākajai informācijai tiek apturēta gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" produkcija, kuras sastāvā ir norādīts "liellopu gaļa".

Savukārt vairākas kautuves šodien atzina, ka gaļas pārstrādes uzņēmumi dažādu apsvērumu dēļ nevēlas pieņemt zirga gaļu no kautuvēm, līdz ar to šī gaļa vienkārši tiek noformēta kā liellopu gaļa, un tā ir Latvijā vispārpieņemta prakse.

"Gaļas cehs grib saņemt govs gaļu un to govs gaļu arī saņem. Patiesība ir tāda, ka lopkautuvēs nonāk veci zirgi, kas vairs nav derīgi darbam, piemēram, ar lauztām kājām. Savā ziņā tā ir zināma žēlsirdība pret dzīvnieku, jo neviens zemnieks arī ar vetārsta palīdzību nespēs tādu zirgu izārstēt. Visā Eiropā to dara, arī Latvijā padomju laikos masveidā nāca iekšā zirga gaļa no Latīņamerikas, un tas īpaši netika afišēts. Apzināmies, ka tā ir zināma patērētāju maldināšana, tomēr dzīve ir dzīve," atzina lopkautuves SIA "Viļumene" vadītāja un sertificēta vetārste Maija Vidomska.

Viņa arī atzina, ka lopkautuve ir saņēmusi administratīvo protokolu no PVD par soda sankcijām pret uzņēmumu un lietas izskatīšana plānota 12.martā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!