Foto: LETA
Mazumtirgotājs "Maxima Latvija" zirgu gaļas skandāla dēļ apturējis arī Latvijas gaļas pārstrādātāja "Kuršu zeme" konservu tirdzniecību, pastāstīja mazumtirgotāja "Maxima Latvija" preses sekretārs Ivars Andiņš.

"Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) izplatītās ziņas par zirga gaļas atklāšanu "Kuršu Zemes" ražotajos gaļas konservos, "Maxima" preventīvi, sākot ar ceturtdienu, aptur vairāku minētā ražotāja gaļas konservu tirdzniecību, līdz lietas apstākļu pilnīgai noskaidrošanai," sacīja Andiņš.

Arī mazumtirgotāja "Rimi Latvia" vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Laura Podskočija apliecināja, ka uzņēmums ir apturējis "Kuršu zemes" liellopu gaļas konservu tirdzniecību savos veikalos. "Rūpējoties par mūsu pircēju drošību, balstoties uz PVD mājas lapā pieejamo informāciju, visos "Rimi" veikalos Latvijā mēs izņemam no tirdzniecības "Kuršu zeme" ražotos liellopu gaļas konservus. Šis produkts tiek izņemts no tirdzniecības uz noteiktu laiku līdz precīzu apstākļu noskaidrošanai," pavēstīja Podskočija.

Tāpat veikalu "IKI" apsaimniekotāja "Palink" pārstāve Velga Ozola norādīja, ka "Palink" ir nolēmis pārtraukt "Kuržu zemes" liellopu gaļas konservu pārdošanu "IKI" veikalos visā Latvijā. "Šāds lēmums pieņemts domājot par mūsu pircējiem, un tas būs spēkā līdz no PVD tiks saņemti oficiālie pārbaudes rezultāti par iespējamo zirgu gaļas klātesamību "Kuršu zemes produkcijā," teica Ozola.

Savukārt veikalu tīkla "Elvi" sabiedrisko attiecību konsultants Gints Lazdiņš norādīja, ka ne centralizētajā iepirkumā ir iegādāta "Kuršu zemes" produkcija, ne arī paši "Elvi" veikalu īpašnieki atsevišķi ir sadarbojušies ar šo uzņēmumu, līdz ar to aizdomīgie konservi "Elvi" veikalu plauktos nav nonākuši.

Jau vēstīja, ka Vācijas pārtikas apriti uzraugošā kompetentā iestāde "Kuršu zeme" ražotajos liellopu gaļas konservos laboratoriski ir konstatējusi zirga gaļu.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere norādīja, ka par to liecina paziņojums Eiropas Komisijas Ātrās brīdināšanas sistēmā. Tomēr, pēc pašreiz PVD rīcībā esošās informācijas, "Kuršu zeme" nav to uzņēmumu sarakstā, kuriem Latvijas kautuves ir piegādājušas zirga gaļu. "Taču pārbaudes vēl turpinās. Iepriekš jau esam informējuši, ka dažās PVD pārbaudītajās kautuvēs nav bijusi nodrošināta zirga gaļas izsekojamība," atgādināja Meistere.

Viņa apliecināja, ka PVD jau ceturtdien veiks pārbaudi uzņēmumā, lai noskaidrotu, kur iegūta konservos izmantotā zirga gaļa un kādēļ šī informācija nav norādīta produktu marķējumā, kā arī uzdos uzņēmumam konkrēto produkta partiju atsaukt no tirdzniecības un pārmarķēt.

Tiks pārbaudīti arī citi šā uzņēmuma ražotie produkti, kas satur liellopa gaļu, piebilda PVD pārstāve.

Vienlaikus viņa atzina, ka "Kuršu zeme" varēs turpināt savas produkcijas izplatīšanu, taču tam, pirms produktu laišanas tirdzniecībā, būs jāpierāda, ka tie nesatur zirga gaļu, vai arī produktu sastāvdaļu marķējumā jānorāda, ka tie satur zirga gaļu.

Savukārt uzņēmuma izpilddirektore Ērika Fedosejeva pavēstīja, ka telefoniski nekomentēs notikušo.

Ziņots arī, ka Vācijas laboratorija zirga gaļu ir atklājusi Latvijas gaļas pārstrādes uzņēmuma "Forevers" produkcijā, lai gan tā marķējumā zirga gaļa kā sastāvdaļa nav minēta.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja iepriekš informēja, ka vairāk nekā puse no Latvijā pērn nokautajiem 416 zirgiem jeb 272 zirgi ir nokauti uzņēmuma "Aibi" kautuvē. Lielākā daļa no tiem jeb 203 zirgi ir piegādāti gaļas pārstrādes uzņēmumam "Forevers".

Viņa piebilda, ka šim pašam pārstrādes uzņēmumam zirga gaļu kā liellopa gaļu ir piegādājis arī uzņēmums "Heinors" – minētais starpnieks kādā citā kautuvē kautu zirgu gaļu ar jaunu pavadzīmi, kurā tā uzdota par liellopu gaļu, piegādājis "Forevers".

Tāpat pārkāpumi konstatēti trijās citās kautuvēs – "Viļumene", "Kalnpierbes" un "Musino", kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Visos gadījumos par konstatētajiem pārkāpumiem PVD ir sācis administratīvā pārkāpuma lietas. Apkopotā informācija tālāk tiks nosūtīta arī tiesībsargājošajām iestādēm un Valsts ieņēmumu dienestam.

Pēc PVD apkopotās informācijas, kopumā Latvijā ir 82 kautuves. Pagājušajā gadā tajās nokauti 90 096 liellopi, 406 423 cūkas un 416 zirgi. 15 kautuvēs ir atļauts kaut zirgus. Zirgi kauti deviņās no tām.

Ziņots arī, ka Eiropas Komisija ir uzdevusi visu dalībvalstu pārtikas apriti uzraugošajām iestādēm veikt liellopa gaļu saturošu produktu DNS pārbaudes, lai pārliecinātos, vai tie patiešām satur liellopa, nevis zirga gaļu. PVD atbilstoši Eiropas Komisijas norādēm kopumā noņems 50 paraugu zirgu DNS noteikšanai. Plānots ņemt arī 10 paraugu kautuvēs fenilbutazona atliekvielu noteikšanai zirga gaļā. Pagājušajā gadā PVD laboratoriskai izmeklēšanai uz šo zāļu atliekvielām nosūtīja trīs paraugus, taču nevienā no tiem atliekvielas netika konstatētas.

PVD atgādināja, ka zirga gaļa, ja tā iegūta legālā kautuvē un ir pārbaudīta, nerada draudus patērētāju veselībai, taču ražotāja pienākums ir to norādīt produkta marķējumā, jo patērētājam, kurš maksā par produktu, ko tas iegādājas, ir tiesības zināt, no kā produkts sastāv.

PVD ir Zemkopības ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kas veic pārtikas aprites un veterinārmedicīnas nozares valsts uzraudzību un kontroli.

"Kuršu zeme" dibināta 2000.gadā, un tās pamatkapitāls ir 500 tūkstoši latu. Uzņēmums pieder trim Latvijas privātpersonām. 2011.gadā "Kuršu zeme" strādāja ar 4,168 miljonu latu apgrozījumu un peļņu 56,1 tūkstoša latu apmērā, liecina datubāzē "Lurosft" publicētais uzņēmuma finanšu pārskats.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!