Foto: PantherMedia/Scanpix

Latvija 2012/2013.gadam noteikto piena kvotu visticamāk nepārsniegs, jo līdz šā gada 1.martam ir aizpildīti tikai 89,58% no piešķirtās kvotas apjoma, portālam "Delfi" sacīja Zemkopības ministrijas Lauksaimniecības departamenta Lopkopības un ciltsdarba nodaļas vadītāja vietniece Ineta Lavrinoviča.

Pēc pirmajiem pieciem mēnešiem, kad piena kvota jau tika izpildīta par 43,58%, eksperti prognozēja, ka līdz šā gada 31.martam, kad beidzās esošās kvotas izpildes termiņš, Latvija to varētu pārsniegt pat par aptuveni 2%. Par to Latvijai varētu nākties maksāt vairākus miljonus eiro lielu naudas sodu Eiropas Savienībai (ES).

Tomēr nu, vērtējot aktuālos datus, Zemkopības ministrija prognozēt, ka šogad Latvija piegādes kvotu pārpildījusi nebūs.

"Aktīvāka piena kvotas izpildes tendence ir vērojama regulāri katru gadu pavasara un vasaras periodā, kad pieaug govju izslaukums. Līdz ar to straujo piena kvotas izpildi kvotas gada sākumā var skaidrot ar sezonalitāti, savukārt ik gadu sākoties rudens un ziemas periodam ir vērojama govju izslaukuma samazināšanās," skaidroja Lavrinoviča.

Viņa arī norāda, ka parasti piena ražošanas saimniecības ziemas mēnešos plāno govīm cietstāvēšanas periodu, līdz ar to nodotā piena apjomi samazinās, jo periodiski daļa govju netiek slauktas.

"Pēc slaukšanas atsākšanas arī paiet nepilns mēnesis līdz govis sasniedz iepriekšējo izslaukuma līmeni," skaidroja ministrijas pārstāve. Tāpat kvotas nepārsniegšanu varot skaidrot arī ar to, ka piena ražotāji pievērš lielāku uzmanību kvotas izpildei un savlaicīgi palielina savas kvotas apjomu vai arī piepērk papildu kvotas.

ZM atgādina, ka gadījumā, ja kvota tiktu pārsniegta, tad soda naudu un tās lielumu par pārsniegto piena kvotu noteiktu ES Regula un tā ir 27,83 eiro (19,56 lati) par katriem 100 kilogramiem virskvotas piena.

Latvijas kopējā piena kvota 2012./2013 kvotas gadam ir 773 399 tonnas, no kā 754 785 tonnas veido valsts piegādes piena kvota un 18 614 tonnas – tiešās tirdzniecības piena kvota.

Piena kvotu gads ilgst no kārtējā gada 1.aprīļa līdz nākamā gada 30.martam.
2011./2012. kvotas gadā piena piegādes kvota tika izpildīta 92,24% apmērā, bet piena piegādes kvotas izpilde 2010./2011.kvotas gadā sasniedza 88,37%.

Kvotas īpašniekam atbilstoši Eiropas Savienības normatīvo aktu prasībām kvotas gadā kvota ir jāizpilda ne mazāk kā 85% apmērā. Ja ražotājs kvotas gadā piena kvotu izpilda 1–84,9% apmērā, nākamajam kvotas gadam kvotu samazina par 50% no neizpildītā apmēra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!