Foto: DELFI

Būvniecības izmaksas martā kritušās par 0,2%, salīdzinot ar februāri, bet pieaugušas par 4,5%, salīdzinot ar 2012.gada martu. Strādnieku darba samaksa, salīdzinot ar pagājušo martu, pieaugusi par 11,1%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes jaunākie dati.

Martā, salīdzinot ar februāri, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas kritās par 0,5%. Savukārt būvmateriālu cenas pieauga par 0,5%, bet strādnieku darba samaksa – par 0,4%.

Salīdzinot ar pagājušā gada martu, strādnieku darba samaksa pieauga par 11,1%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 3,7%, būvmateriālu cenas – par 1,4%. Kopējo būvniecības izmaksu līmeni visvairāk paaugstināja izmaksu kāpums inženierbūvēm.

2013. gada 1. ceturksnī, salīdzinot ar 2012. gada 1. ceturksni, būvniecības izmaksas palielinājās vidēji par 5,2%. Strādnieku darba samaksa pieauga par 13,7%, izmaksas mašīnu un mehānismu uzturēšanai un ekspluatācijai – par 3,7% un būvmateriālu cenas – par 1,3%.

Šogad datus par būvniecības resursu cenām sniedz ap 180 būvuzņēmumi un ap 30 tirdzniecības uzņēmumi. Bez tam, būvizmaksu indeksa aprēķinos tiek izmantotas būvmateriālu cenas, ko uzņēmumi sniedz rūpniecības ražotāju un importa cenu indeksu aprēķiniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!