Foto: LETA

Šveices dzelzceļa kompānija "Stadler" atteikusies no prasības atcelt Iepirkumu uzraudzības biroja (IUB) lēmumu, ar kuru pasažieru pārvadātāja pa dzelzceļu "Pasažieru vilciens" (PV) jaunu vilcienu iepirkuma konkursā par uzvarētāju tika atzīta Spānijas kompānija "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles SA" (CAF).

Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētāja palīdze Ilze Cercene aģentūrai BNS pastāstīja, ka "Stadler" atsaucis pieteikumu par IUB lēmuma atcelšanu. Tādēļ tiesa 30.aprīlī tiesvedību šajā lietā izbeigusi. Šis lēmums gan vēl nav stājies spēkā, jo to 14 dienu laikā var pārsūdzēt.

Tiesas sēde minētajā lietā iepriekš bija noteikta uz otrdienu, taču, tā kā "Stadler" pieteikumu atsauca, lieta tika noņemta no izskatīšanas, paskaidroja Cercene.

Šī nav vienīgā tiesvedība, kuru "Stadler" sācis saistībā ar PV vērienīgo vilcienu iepirkumu. Šveices kompānija tiesā prasa atzīt par spēkā neesošu PV un CAF parakstīto līgumu, balstoties uz plašsaziņas līdzekļos pieejamo informāciju par to, ka 2012.gada 2.aprīlī PV un CAF parakstītajā līgumā grozīti vairāki punkti un tie vairs neatbilst konkursa noteikumiem. Administratīvā rajona tiesa šo pieteikumu atteica pieņemt, taču Augstākās tiesas Senāts 3.aprīlī šo lēmumu atcēla un nodeva jautājumu jaunai izskatīšanai šajā tiesā.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka PV bija iecerējis iegādāties 34 elektrovilcienus un septiņus dīzeļvilcienus. Iepirkuma iegādes kopējās izmaksas tika plānotas 144 miljoni latu, tostarp Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda finansējums būtu 100 tūkstoši latu, bet PV līdzfinansējums ‒ 44 miljoni latu. Konkursā par vilcienu piegādi uzvarēja CAF, taču ar to noslēgtajā līgumā bija jāveic grozījumi, lai nezaudētu ES līdzfinansējumu 100 miljonu latu apmērā jauno vilcienu iepirkumā. Vienošanās ar CAF par līguma izmaiņām netika panākta un un CAF vērsās Stokholmas Tirdzniecības palātas Mediācijas institūtā, lūdzot sākt mediācijas procesu.

Mediācijas process Stokholmā par jauno vilcienu iepirkumu beidzās bez panāktas vienošanās, un CAF ir vērsies tiesā pret PV un tā akcionāru Satiksmes ministriju par noslēgtā līguma par vilcienu piegādi izpildi. Pagaidām gan plašākas ziņas par sākto tiesvedību CAF nesniedz.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!