Foto: LETA
Lai mazinātu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) radītā elektrības cenu pieauguma negatīvo ietekmi, eksportspējīgajiem ražotājiem jādod iespēju ar OIK fonda starpniecību saņemt finansiālu atbalstu no valsts.

Pēc ceturtdien notikušās Ekonomikas ministrijas Tautsaimniecības padomes (TSP) vadības komitejas ārkārtas sēdes TSP priekšsēdētājs Aigars Rostovskis paziņojis: "Valdībai ir jārod iespēja atbalstīt ekonomikas ministra priekšlikumu izveidot elektroenerģijas OIK fondu Latvijas eksportspējīgo ražotāju atbalstam, un to finansēt no valsts budžeta līdzekļiem."

"Uzņēmēji OIK fonda izveidi uzskata par priekšnoteikumu Latvijas ražotāju starptautiskās konkurētspējas nodrošināšanai," paužot atbalstu Ekonomikas ministrijas iecerei izveidot fondu, kas nākotnē varētu tikt finansēts no OIK maksājumiem un "Latvenergo" maksātajām dividendēm, norādījis Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Rūpniecības padomes priekšsēdētājs Kārlis Šēnhofs.

Uzņēmēji ir nobažījušies, ka OIK pieauguma ietekmē pieaugušās elektrības cenas var negatīvi ietekmēt Latvijas komersantu konkurētspēju, jo elektrības cenu kāpums veicinās ražošanas izmaksu pieaugumu.
Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aplēsēm, ja netiks veikti OIK pieaugumu samazinoši pasākumi, jau nākamgad elektrības cenas tā dēļ var pieaugt par 2, 47 līdz 2, 69 santīmiem par kWh.

Kopumā tiesības pārdot saražoto elektroenerģiju obligātā iepirkuma ietvaros vai tiesības saņemt garantēto maksu par uzstādīto elektrisko jaudu ir ieguvuši 866 komersanti. 139 komersantiem Ekonomikas ministrija ir atcēlusi lēmumu par iegūtajām tiesībām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!