Foto: F64
Finanšu grūtībās nonākušā AS “Liepājas metalurgs” (LM) akcionārs Kirovs Lipmans uzņēmuma padomes priekšsēdētājam Sergejam Zaharjinam lūdzis sasaukt uzņēmuma padomes sēdi, lai nomainītu esošo valdi pret jaunu, portālu “Delfi” informēja Lipmana preses pārstāvji.

 Lipmans lūdzis padomes sēdi sasaukt ne vēlāk kā līdz 2013. gada 17. jūnijam, norādot, ka visu uzņēmuma valdi nepieciešams nomainīt gan saistībā ar "dramatiskajiem finanšu rādītājiem, kas radušies valdes darbības rezultātā, gan arī saistībā ar valdes akceptētajiem šaubīgajiem darījumiem".

Kā piemērus šiem šaubīgajiem darījumiem Lipmans min to, ka, neraugoties uz Valsts kases iebildumiem, ir veikts vairāku miljonu pārskaitījums nezināmam Lietuvas uzņēmumam par nezināmiem darījumiem.

Iesniegumā Zaharjinam Lipmans lūdzis darba kārtībā iekļaut jautājumus par visu šī brīža valdes locekļu atsaukšanu un jaunu valdes locekļu ievēlēšanu, iekļaujot arī citus jautājumus.

„Vēlos informēt, ka gadījumā ja likumā noteiktajā termiņā netiks sasaukta LM padomes sēde, izmantošu savas likumā noteiktās tiesības sēdes sasaukšanai pēc savas iniciatīvas," uzsvēris Lipmans.

Pēc "Lursoft" datiem LM valdes priekšsēdētājs ir Valērijs Terentjevs, bet valdē darbojas Leons Ptičkins un Iļja Segals.

Jau vēstīts, ka trešdien pēc darba grupas sanāksmes LM kreditoru kluba piesaistītā konsultanta "Prudentia" pārstāvis Kārlis Krastiņš, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts (V) un finanšu ministrs Andris Vilks (V) atzina, ka, ņemot vērā līdzšinējās sarunas ar LM lielākajiem akcionāriem - Zaharjinu, Iļju Segalu un Lipmanu, kas vēl joprojām nav parakstījuši kreditoru kluba piedāvātu vienošanos par uzņēmuma finanšu problēmu risināšanu, aizvien reālāka kļūst alternatīvo scenāriju iespēja, tai skaita LM maksātnespējas pieteikšana.

Kreditoru klubs, kurā apvienojušies pieci lielākie LM kreditori, vēl aizvien ir pārliecināts, ka uzņēmums ir spējīgs darboties, taču ir jāmaina uzņēmuma finansēšanas un darbības modelis. To kreditoriem apliecinājuši arī metalurģijas nozares eksperti no Lielbritānijas, kas pagājušajā nedēļā pēc kreditoru lūguma vērtējuši situāciju LM.

Pagaidām "Prudentia" piedāvāto vienošanos par akciju nodošanu kreditoriem vai ieguldījumiem uzņēmumā nav parakstījis neviens no LM lielākajiem akcionāriem. Lipmans apgalvo, ka ir gatavs ieguldīt uzņēmumā savus līdzekļus, kamēr Segals un Zaharjins ir gatavi kreditoru klubam par vienu latu atdot savas akcijas, taču viņi ir izteikuši savus iebildumus pret vienošanās saturu.

Krastiņš skaidroja, ka par būtiskiem var uzskatīt 8 - 10 no Segala un Zaharjina iebildumiem pret vienošanos tekstu, kas paredz arī akcionāru atbildību par to, ka uzņēmuma bilancē tiek uzradītas visas LM saistības un bilance atspoguļo patieso situāciju.

Līdz 31.maijam finanšu grūtībās nonākušā "Liepājas metalurga" akcionāriem bija vai nu jāpārdod uzņēmuma akcijas, vai jāiegulda uzņēmumā lieli finanšu līdzekļi.

Uzņēmuma kreditori ir nolēmuši kapitalizēt aptuveni pusi jeb vairāk nekā 60 miljonus latu no LM parādsaistībām, kuru kopējais apjoms sasniedz 125 miljonus latu, tādējādi kļūstot par uzņēmuma akcionāriem.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa 27.maijā nolēma ierosināt LM tiesiskās aizsardzības procesa lietu. Tagad uzņēmumam ir noteikts tiesiskās aizsardzības plāna izstrādes un saskaņošanas termiņš līdz 26.jūlijam.



Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!