Foto: AFP/Scanpix
Atklātībā nonācis Eiropas Parlamenta (EP) atbildīgā pārstāvja Burkharda Balca ziņojums par Latvijas gatavību pievienoties Eiropas vienotās valūtas – eiro - zonai. Tajā atbalstīta Latvijas vēlme ieviest eiro. Ar ziņojumu, kas ir Eiropas Parlamenta (EP) rezolūcijas projekts, portālu "Delfi" iepazīstināja EP Informācijas biroja Latvijā preses sekretāre Marta Rībele.

EP rezolūcijas projektā, kas vēl jāskata EP Ekonomikas un monetāru lietu komitejai, pausts atbalsts eiro ieviešanai Latvijā 2014.gada 1.janvārī. EP par šo rezolūcijas projektu balsos plenārsesijā, kas sāksies 1.jūlijā.

Balsojumam būs konsultatīva loma, ko ņems vērā ES finanšu ministri (ECOFIN), pieņemot jūlijā savu gala lēmumu.

Balcs maija beigās Rīgā tikās ar valsts un nevalstiskajiem sektoru dalībniekiem, kuri EP ziņotājām pauda gan negatīvu, gan pozitīvu attieksmi pret eiro ieviešanu. Balstoties Rīgas vizītē pieredzētajā un Eiropas Centrālās bankas (ECB) un Eiropas Komisijas (EK) konverģences ziņojumu paustajā, arī tapis rezolūcijas projekts.

Rezolūcijas projektā norādīts, ka Latvija atbilst kritērijiem, lai varētu pievienoties Eiropas vienotajai valūtai. Rezolūcijā ir atsauce uz ECB un EK konverģences ziņojumiem. Uzsvērtas arī ECB bažas par Latvijas spēju ilgtermiņā saglabāt zemu inflāciju, taču EP ziņotājs norāda, ka šie jautājumi ir jāuztver nopietni, taču kopainā tie nemaina kopējo pozitīvo vērtējumu par eiro ieviešanu Latvijā.

Balcs ziņojumā aicina Latvijas valdību aktīvāk komunicēt ar iedzīvotājiem, lai nodrošinātu lielāku sabiedrības atbalstu eiro ieviešanai un informētību par to. Rezolūcijas projektā Latvijas valdība tiek aicināta saglabāt piesardzīgu fiskālās politikas stratēģiju. EP savā rezolūcijā varētu aicināt Latvijas valdību risināt strukturālās nepilnības darba tirgū ar atbilstošām izglītības jomas reformām.

Balcs norāda uz Latvijas banku sektora stabilitāti un drošību, paužot, ka Latvijā ir senas, stingras un stabilas tradīcijas nerezidentu banku klientu apkalpošanā.

Jau ziņots, ka EK un ECB akceptējušas Latvijas gatavību pievienoties Eiropas vienotajai valūtai. ECB ziņojumā novērtēts, ka kopumā Latvijas sniegums atbilst konverģences kritērijiem. Tomēr ekonomiskās konverģences ilgtspēja ilgākā termiņā rada bažas. Bažas radot inflācijas kritērijs.

Savukārt, EK savā ziņojuma slēdzienā secina, ka Latvija pārliecinoši izpildījusi visus kritērijus eiro ieviešanai. Komisija iesaka Latvijas nacionālo valūtu latu no 2014.gada 1.janvāra nomainīt pret eiro.

EK ziņojumā teikts, ka "Latvijas ekonomika ir labi integrēta ES ekonomikā, pateicoties tirdzniecībai un tiešajām ārvalstu investīcijām". Savukārt darba tirgus demonstrē augstas pakāpes mobilitāti ES tirgus robežās un vērā ņemamu elastību, tomēr bezdarba līmenis saglabājas augsts.

Izšķirošo lēmumu par eiro ieviešanu Latvijā pieņems ES valstu finanšu ministri, balstoties uz EK un ECB sagatavotajiem konverģences ziņojumiem, kā arī pēc konsultatīvas apspriešanās ar Eiropas Parlamentu (EP) un pārrunām Eiropadomē, ko veido ES dalībvalstu valdību vadītāji.

Pārrunas Eiropadomē notiks 27.jūnijā un 28.jūnijā, un paredzams, ka rezolūciju par eiro ieviešanu Latvijā EP apstiprinās plenārsesijā no 1.jūlija līdz 4.jūlijam. ES finanšu ministri gala lēmumu par Latvijas uzaicināšanu pievienoties eirozonai pieņems 9.jūlijā.

Latvija plāno pievienoties eiro no 2014.gada 1.janvāra.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!