Foto: Zigismunds Zālmanis (NIKON)

Viens no lielākajiem finanšu grūtībās un īpašnieku strīdos iestigušā metalurģijas uzņēmuma "Liepājas metalurgs" (LM) akcionāriem Kirovs Lipmans, kurš jau iepriekš paudis gatavību ar 10 miljoniem latu piedalīties rūpnīcas glābšanā, atklāj, ka ražošanas atjaunošanai plāno dibināt jaunu kompāniju ar citu nosaukumu, trešdien vēsta laikraksts "Dienas Bizness".

Lipmans uzskata, ka viņam pieder 34,79% akcijas, no tām gan 11,5% reģistrēti uz cita akcionāra - Zergeja Zaharjina vārda un pašlaik ir arestēti. Tiesvedība par īpašumtiesībām turpinās. "Domāju, ka vinnēšu tiesu," laikrakstam atzinis uzņēmējs.

"Kamēr es reāli nesaņemšu savas (11,5%) akcijas, iesniegumu policijai nesniegšu aresta noņemšanai no šīm akcijām," laikrakstam paudis Lipmans, norādot, ka uz šīm akcijām, kas joprojām atrodas Zaharjina kontā, arests neesot uzlikts kriminālprocesa ietvaros.

Viņš spriedis, ka, policijai atceļot arestu LM akcijām, investoram var tikt piedāvāti 58,53% LM akciju (nevis 70,03%) - Zaharjinam un trešajam lielākajam akcionāram Iļjam Segalam piederošās akcijas.

Lipmans arī apliecināja gatavību atjaunot LM darbību, bet bez pārējiem diviem lielajiem LM akcionāriem. Par vienu latu  Lipmans nav gatavs atdot sev piederošās LM akcijas. "Ja es nebūtu gatavs iesaistīties LM glābšanā, tad akcijas nodotu par 1 latu. Bet es esmu gatavs pacelt rūpnīcu, tāpēc lai valsts domā, vai atpērk no manis akcijas par tādu cenu, kādu es pateikšu, vai piedāvā man pamēģināt pacelt rūpnīcu," savus nosacījumus laikrakstam atklājis Lipmans. Viņš piebildis, ka plāno nevis turpināt esošo LM darbību, bet dibināt citu kompāniju ar citu nosaukumu, ir gatavs noslēgt līgumu ar LM kreditoriem.

Jau ziņots, ka LM  kreditoru klubu pārstāvošais finanšu konsultants "Prudentia" augustā nosūtījusi akciju pirkuma līgumu arī Lipmanam, piedāvājot vai nu iemaksāt uzņēmumam 10 miljonu latu līdz 26.augustam vai arī nodot viņam piederošās akcijas kreditoru klubam. Arī  "Liepājas metalurga" akcionāriem Zaharjinam un Segalam izvirzīja  ultimātu, saskaņā ar kuru viņiem līdz  19. augustam bija jānodod kreditoru kluba īpašumā sev piederošās uzņēmuma akcijas. Segals un Zaharjins piekrituši, taču vēlāk izskanēja, ka viņi akcijas nav nodevuši. Arī Lipmana akcijas nav nodotas, jo viņš iepriekš paudis gatavību ieguldīt "Liepājas metalurga" glābšanā kreditoru iepriekš prasītos desmit miljonus latu.

Savukārt Zaharjins paudis sašutumu par amatpersonu apgalvojumiem, kas akcijas nav nodotas,  un premjera teikto, ka akcionāru rīcība ir blefs. Zaharjins skaidrojis, ka akcijas pašlaik ir arestētas, tāpēc tās nevar nodot kreditoriem.   

Līdzekļi nepieciešami, jo LM ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Gan kreditoru klubs, gan uzņēmuma vadība patlaban meklē kompānijai investoru.

Liepājas tiesa maijā ierosināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu.

LM ir lielākais darba devējs Liepājā - kompānija nodarbina aptuveni divus tūkstošus cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!