Foto: LETA
Šā gada augustā, salīdzinājumā ar jūliju, ražotāju cenas Latvijā augušas par 0,2%. Vietējā tirgū realizētās produkcijas cenas pieaugušas par 0,1%, bet eksportētajai produkcijai par 0,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Vērā ņemams cenu pieaugums bijis datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, kur cenas pieaugušas par 9,7%. Tāpat cenu kāpums par 1,4%  novērots elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā. Turpretim lielāko pazeminošo ietekmi uz ražotāju cenām atstājis cenu samazinājums pārtikas nozarē par 0,6%.

Salīdzinājumā ar pērnā gada augustu, šā gada augustā kopējais ražotāju cenu līmenis Latvijas rūpniecībā pieaudzis par 1,2%. Cenas vietējā tirgū realizētajai produkcijai pieaugušas par 0,4%, bet eksportētajai - par 2,0%.

Kopējo ražotāju cenu pieaugumu veicinājis cenu kāpums koksnes un koku izstrādājumu ražošanā par 4,0% un pārtikas produktu ražošanā par 3,0%.

Savukārt lielāko pazeminošo ietekmi radījis cenu samazinājums datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, kur cenas samazinājušās par 14,2%, kā arī atkritumu savākšanā, apstrādē un izvietošanā, kā arī materiālu pārstrādē, kur cenas samazinājušās par 6,5%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!