Foto: AFI

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa atcēlusi aizliegumu jaunajām SIA "Baltijas Aviācijas sistēmas" (BAS) amatpersonām BAS vārdā pieņemt darbā un atlaist darbiniekus, izdot pilnvaras un atsaukt pilnvaras par BAS pārstāvību, kā arī izsniegt un saņemt aizdevumus strīdā ar bijušo "airBaltic" vadītāju Bertoltu Fliku, likvidējamo "Latvijas Krājbanku" ("Krājbanka"), bankas maksātnespējas administratoru "KPMG Baltics" un bankas meitasuzņēmumu "Atlantijas biroji".

Kā informēja tiesas priekšsēdētāja palīdze Oksana Hvostova, tādējādi tiesa daļēji atcēlusi BAS amatpersonām noteiktos prasības nodrošinājuma līdzekļus. Lēmumu daļā, ar kuru pieteikums noraidīts, var pārsūdzēt desmit dienu laikā.

Tiesa atcēlusi arī aizliegumu dot garantijas un galvojumus, noslēgt civiltiesiskus darījumus, kas pārsniedz 1000 latu, atteikties no BAS vārdā celtām prasībām tiesā, noslēgt izlīgumus šādās lietās, atzīt prasības, kas celtas tiesā pret BAS, sniegt tiesā viedokļus par BAS atzīšanu par maksātnespējīgu, apgrūtināt ar lietu tiesībām BAS mantu, kā arī atsavināt BAS piederošās kapitāla daļas, akcijas, vērtspapīrus, kustamo un nekustamo īpašumu.

Tāpat atcelts aizliegums uzņemties jaunas saistības BAS vārdā.

Tomēr tiesa noraidījusi lūgumu atcelt aizliegumu apgrūtināt ar lietu tiesībām BAS mantu, kā arī atsavināt BAS piederošās kapitāla daļas, akcijas, vērtspapīrus, kustamo un nekustamo īpašumu.

Kā aģentūru LETA informēja "KPMG Baltics" sabiedrisko attiecību konsultants Oskars Fīrmanis, attiecībā uz prasības nodrošinājuma līdzekļiem, kas netika atcelti, administrators vēl lems par pārsūdzēšanu.

Fīrmanis iepriekš norādīja, ka "Krājbankas" interesēs ir veiksmīga BAS darbība, jo BAS ir parādā bankai 14 miljonus latu. Šī nauda pēc tās atgūšanas tiktu izmantota, lai norēķinātos ar tām personām, kurām vēl bankā ir palikusi nauda, skaidroja Fīrmanis.

Vidzemes priekšpilsētas tiesas lēmums apturēja Flikam agrāk piederējušā uzņēmuma BAS nonākšanu pilnīgā "Krājbankas" kontrolē. Tas savukārt sniedza Flikam iespēju turpināt cīņu par zaudētajām "airBaltic" akcijām. Fliks apņēmies atgūt lidsabiedrības akcijas, kuras valsts esot nozagusi. Viņa izredzes saruka teju līdz minimumam februāra sākumā, kad "Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēma BAS, kurā Flikam piederēja puse kapitāldaļu.

"Vismaz ir pagaidu noregulējums, ka "Atlantijas biroji" nevar rīkoties ar nelikumīgi iegūtām akcijām, ar BAS mantu, kā arī nevar BAS vārdā nekādus lēmumus pieņemt. Tas ir ļoti pozitīvi, un līdz ar to man ir jāsaka, ka atgūstu uzticību Latvijas tiesu sistēmai," skaidroja Fliks.

Kā ziņots, "Krājbankas" meitasuzņēmums "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēma BAS. Kā rakstīja laikraksts "Dienas Bizness", 2011.gada novembra beigās Satiksmes ministrija uz pirmpirkuma tiesību pamata iegādājās "Krājbankā" un bankā "Snoras" savulaik ieķīlātos 47,2% "airBaltic" akciju, kas piederēja BAS.

Darījumu, kurā "airBaltic" akcijas pārdotas par nominālvērtību 224 000 latu apjomā, tiesā apstrīdējis BAS, un līdz ar to akcijām liegumu saskaņā ar tiesas lēmumu uzlika Latvijas Centrālais depozitārijs.

Minētā BAS prasība bija apdraudēta, jo dienā, kad tiesa lēma neatzīt BAS maksātnespēju, "Atlantijas biroji" pilnībā pārņēma BAS no tās īpašnieka Flika un "Taurus Asset Management Limited" ("Taurus").

"Nozare.lv" rīcībā esošais dokuments par BAS kapitāldaļu pārņemšanu liecina, ka to Flika un "Taurus" vārdā parakstījusi "Krājbankas" administratora "KPMG Baltic" pilnvarotā persona Jānis Ozoliņš, "Atlantijas biroju" vārdā - Sandris Kārklītis, bet BAS vārdā - uzņēmuma valdes locekļi Edijs Ziediņš un Jānis Bankovs.

Fliks sarunā ar "Dienas Biznesu" pērn februārī norādīja, ka Uzņēmumu reģistrā iesniegti dokumenti ar parakstiem it kā viņa vārdā. Tos parakstījuši advokāti Una Petrauska un Ozoliņš. Bijušais "airBaltic" vadītājs skaidrojis, ka dokumenti noformēti, it kā Latvijā minētie juristi būtu rīkojušies viņa vārdā uz viņa izdotu pilnvaru pamata, bet Fliks tādu pilnvaru neesot devis. Fliks rezumē, ka iesniegtie dokumenti ir noformēti ar viltu un vērtējami kā krāpnieciski.

"Nozare.lv" rīcībā esošais dokuments liecina, ka Flika un "Taurus" vārdā to parakstījis Ozoliņš, taču ir atrunāts, ka viņš ir "Krājbankas" maksātnespējas procesa administratora pilnvarota persona. Uz dokumentiem atrodams arī Petrauskas vārds.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!