Foto: LETA
Maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" (LM) inventarizācijai un novērtēšanai tiks pieaicināts neatkarīgs audita uzņēmums, sacīja LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

"Šis uzņēmums tiks izvēlēts, veicot aptauju, kuras ietvaros vērtēsim piedāvājumu, profesionalitāti, iepriekšējo pieredzi, cenu, darba izpildes laiku un citus kritērijus," piebilda Velmers.

Jau ziņots, ka nākamajos divos mēnešos tiks veikta maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" (LM) inventarizācija un novērtējums, uz kuru pamata tiks sagatavots uzņēmuma pārdošanas plāns, iepriekš sacīja Velmers. Tā kā likums paredz maksātnespējīgā uzņēmuma pārdošanu sešu mēnešu laikā, četrus mēnešus tiks strādāts pie pārdošanas plāna īstenošanas un uzņēmuma pārdošanas.

"Mans uzdevums ir atdalīt metalurģijas uzņēmumu no visām ar ražošanu nesaistītajām funkcijām un tādējādi to padarīt pievilcīgu potenciālajiem investoriem. Šis būs patiesības mirklis, jo investori varēs iegādāties uzņēmumu bez negaidītiem pārsteigumiem tā bilancē," uzsvēra Velmers.
Viņš arī sacīja, ka interese varētu būt tāpēc, ka investori zina, ka varēs nopirkt konkrētu aktīvu bez saistībām, jo maksātnespējas procesā pircējs pērk mantu, nevis saistības.

Jautāts, kāda varētu būt uzņēmuma pārdošanas cena, Velmers sacīja, ka patlaban to nevar pateikt, jo tā būs zināma pēc novērtējuma pabeigšanas, un piebilda, ka patlaban uzreiz būtu nepieciešami aptuveni 30 miljonu latu ieguldījumi uzņēmuma apgrozāmajos līdzekļos, lai tas varētu atjaunot un atsākt ražošanu. Mēneša laikā ir jāpiesakās visiem uzņēmuma kreditoriem, tad kļūs zināmas kopējās parādsaistības, lai gan administratoram ir zināms, ka pašlaik tās ir aptuveni 130 miljoni latu.

Velmers patlaban arī nevarēja pateikt, kāda varētu būt uzņēmuma pārdošanas forma, un atzina, ka ir iespējama gan izsole, gan pārdošana bez izsoles. Velmers norādīja, ka gan uzņēmuma pārdošanas cena, gan pārdošanas forma tiks noteikta, kad to izvērtēs speciālisti.

Liepājas tiesa 12.novembrī izbeidza "Liepājas metalurga" tiesiskās aizsardzības procesu (TAP) un sāka maksātnespējas procesu, par tā administratoru ieceļot līdzšinējo "Liepājas metalurga" TAP administratoru Velmeru.

Tas nozīmē, ka "Liepājas metalurgs" pilnībā pāriet maksātnespējas administratora Velmera pārraudzībā, kura uzdevums būs sešu mēnešu laikā sagatavot uzņēmumu pārdošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!