Foto: LETA

Salīdzinot ar 2012. gada oktobri, pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem šā gada oktobrī apgrozījums apstrādes rūpniecībā pieauga par 3,4%. Apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem šā gada oktobrī, salīdzinot ar septembri, faktiskajās cenās pieauga par 1,5%, tai skaitā vietējā tirgū – par 2,5% un eksportā – par 0,3%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Gada griezumā izaugsmes pamatā bija vietējais tirgus - par 10,4%, bet eksportā bija samazinājums par 4,5%.

Apstrādes rūpniecības apgrozījums raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību.

Lielākais apgrozījuma pieaugums oktobrī, salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, bija iekārtu un ierīču remontā un uzstādīšanā (kuģu un laivu remonts un apkope, visāda veida iekārtu un ierīču remonts un apkope, ražošanas iekārtu un ierīču uzstādīšana) - par 24,2% (vietējā tirgū - par 4,7%, eksportā - 2,4 reizes), datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozarē - par 14,5% (vietējā tirgū - par 1%, eksportā - par 21,9%) un automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē - par 12% (vietējā tirgū - par 10%, eksportā - par 13%).

Salīdzinot ar septembri, apgrozījuma samazinājums bija citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana) - par 28,1% (samazinājums eksportā, bet vietējā tirgū bija pieaugums), elektrisko iekārtu ražošanas nozarē - par 16% (samazinājums abos tirgos) un farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošanas nozarē - par 7,9% (vietējā tirgū - samazinājums, bet eksportā - pieaugums).

 Jau vēstīts, ka apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās, 2013. gada deviņos mēnešos, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, pieauga par 1,4%, tai skaitā vietējā tirgū - par 4,3%, bet eksportā bija samazinājums par 2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!