Foto: LETA
Pērnā gada novembrī, salīdzinot ar oktobri, Latvijā saražotās rūpniecības produkcijas apjoms palika nemainīgs; 2,1% pieaugumu piedzīvojusi apstrādes rūpniecība, bet par 1,2% samazinājusies ieguves rūpniecība un karjeru izstrāde.

Tāpat 4% kritums fiksēts elektroenerģijas un gāzes apgādē, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.

Mēneša laikā apstrādes rūpniecībā lielākais kritums bijis datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā, kas novembrī samazinājās par 26,4%. Tomēr kopumā 2013. gada 11 mēnešos salīdzinājumā ar to pašu laika periodu 2012. gadā nozares produkcijas apjoms pieaudzis par 22,2%. Tāpat novembrī salīdzinājumā ar oktobri par 9,7% samazinājusies farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana. Kopumā 11 mēnešu produkcijas izlaides apjoms bijis par 13,6% mazāks nekā iepriekšējā gadā.

Savukārt straujākais kāpums novembrī bija kuģu un laivu būvē un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošanā, kurā radītās produkcijas apjoms bija par 52,9% lielāks nekā oktobrī. Tomēr 11 mēnešos šajā nozarē izlaistās produkcijas apjoms bija par 0,3% lielāks nekā tajā pašā laika posmā 2012. gadā. Otra straujāko ”uzrāvienu” piedzīvojusī nozare ir gatavo metālizstrādājumu ražošana, izņemot mašīnas un iekārtas, kas pieauga par 16,5%, kopumā 11 mēnešos pret t pašu periodu 2012.gadā, augot par 2,9%.

Kopējais rūpniecības izlaides apjoms pērnā gada 11 mēnešos, salīdzinot ar to pašu laika posmu 2012. gadā, samazinājies par 0,1%, kāpumu piedzīvojot ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē – par 3,1%, un apstrādes rūpniecībā – par 0,4%, bet samazinoties elektroenerģijā un gāzes apgādē – par 2%. Šādā griezumā lielāko kritumu piedzīvojusi metālu ražošana – par 55,1% -, iekārtu un ierīču remonta un uzstādīšanas nozare – par 19,7% -, kā arī farmaceitisko pamatvielu un farmaceitisko preparātu ražošana– par 13,6%.

Savukārt saražotās produkcijas apjomu lēciens noticis datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā – par 22,2% -, mēbeļu ražošanā – par 11,4% - un elektrisko iekārtu ražošanā – par 10,5%.

2013. gada novembrī salīdzinājumā ar to pašu mēnesi gadu iepriekš kopumā rūpniecībā produkcijas izlaides apjoms bija par 0,4% lielāks. Apstrādes rūpniecībā pieaugums bija 2,6%, savukārt kritumu piedzīvoja ieguves rūpniecība un elektroenerģijas un gāzes apgāde – attiecīgi par 0,3% un 6,2%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!