Foto: LETA
Apsekojot sabiedriski nozīmīgu ēku būvlaukumus un ekspluatācijā nodotās ēkas, būvvaldes konstatējušas virkni dažādu pārkāpumu, 44 objektos fiksētas nedrošuma pazīmes, bet būvdarbi apturēti 13 gadījumos.

Kā informē Ekonomikas ministrija (EM), par pabeigtiem apsekojumiem informāciju līdz šim iesnieguši 80% pašvaldību. Būvvaldes Latvijā apsekojušas 261 būvlaukumu un 380 pēdējos piecos gados ekspluatācijā nodotas.

Būvdarbi apturēti 13 objektos, no kuriem seši atrodas Rīgā, bet kopumā nedrošuma pazīmes konstatētas 44 gadījumos un 31 no tiem bijis galvaspilsētā. Būvvaldes atklājušas 17 patvaļīgas būvniecības gadījumus, kas piecos gadījumos bijuši Rīgā. Patvaļīga ekspluatācija konstatēta četros objektos un puse no tiem atrodas galvaspilsēta.

Krietni lielākā skaitā gadījumu fiksēta neatbilstoša būvniecības dokumentācija, bet ugunsdrošību normu pārkāpumi atklāti 13 būvēs, no kurām vien divi atrodas ārpus Rīgas.

EM aicina pašvaldību būvvaldes turpināt apsekot ēkas, kurās pārbaudes vēl nav notikušas, lai pārliecinātos par būvdarbu kvalitāti un ēku drošību. Tāpat ministrija aicina būvvaldes sniegt informāciju par attiecīgo objektu stāvokli, kā arī veiktajām ekspertīzēm, lai pārliecinātos par sabiedriski nozīmīgo ēku drošību.

Pagaidām EM saņēmusi divas iedzīvotāju sūdzības par potenciāli nedrošiem objektiem. Tajos tiks veiktas pārbaudes.

"Delfi" jau vēstīja, ka EM, balstoties uz iedzīvotāju ziņojumiem, grasās veidot riskanto sabiedrisko ēku sarakstu un šajās būvēs veikt ārkārtas neatkarīgas ekspertīzes, lai pārliecinātos par to drošību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!