Trešais zemjūras optiskais kabelis, kas savienos Latviju ar Zviedriju, ir pabeigts un vēl tikai jāsavieno ar iekārtām uz cietzemes pie Ventspils, laikrakstam "Dienas Bizness" sacījis zviedru kompānijas "Foco 16 AB" vadītājs Andrešs Komstets (Anders Comstedt).
"Kabeļa gals atrodas aptuveni kilometru no krastmalas. Gaidām, kad ar Ventspils iestādēm būs saskaņots tā precīzais ceļš no jūras uz cietzemi," sacījis Komstets.

Komstets pastāstījis, ka Latvijā jau reģistrēts uzņēmums "Foco 16 Latvija SIA", kas pēc gadumijas varēs sākt tirgot jaunā kabeļa jaudu telekomunikāciju operatoriem un interneta pakalpojumu sniedzējiem.

Laikraksta atgādina, ka "Foco 16" plāno pabeigt jauno jūras kabeli līdz gadumijai, lai tā jaudu varētu tirgot pēc telekomunikāciju tirgus liberalizācijas 1.janvārī.

Komstets sacījis, ka optisko signālu 170 kilometru garā "Foco 16" kabelī būs iespējams pārraidīt ar lētākām gala iekārtām nekā kabeļos, kuru garums pārsniedz 200 kilometru.

Kabelis līdz starptautiskajam mezglpunktam Stokholmā sastāv no diviem posmiem: Ventspils - Gotlande un Gotlande - Stokholma. Posmu starp Gotlandi un Stokholmu ierīkojis Stokholmas pašvaldības telekomunikāciju tīklu uzņēmums "Stokab", kuru arī vada Komstets.

Komentējot šo projektu, interneta pakalpojumu sniedzēja (IPS) "Latnet Serviss" mārketinga direktors Andrejs Siliņš cer, ka konkurence starptautisko savienojumu tirgū mazinās kompānijas izmaksas.

""Latnet" šobrīd maksā aptuveni vienu miljonu dolāru gadā par "Lattelekom" starptautiskiem un vietējiem pakalpojumiem, kas saistīti ar interneta uzturēšanu. Ja konkurences dēļ kritīsies šīs izmaksas, "Latnet" varēs piedāvāt jaudīgākus pieslēgumus par nemainīgām cenām, kā arī atvēlēt lielākus līdzekļus klientiem pielāgotu risinājumu izstrādei," viņš teicis.

Savukārt Latvijas interneta asociācijas prezidente Ina Gudele "Dienas Biznesam" paudusi gandarījumu, ka palielināsies konkurence, taču arī norādījusi uz bažām, vai pārāk liels jaudas piedāvājums neizraisīs cenu dempingu, kas varētu sajaukt Latvijas IPS tirgu; tas ir noslāņojies pa reģioniem un pakalpojumu kategorijām.

"Latvijas IPS vajadzētu spēt paaugstināt savu peļņu, piedāvājot ātrākus un kvalitatīvākus interneta pieslēgumus par nemainīgām vai nedaudz zemākām cenām," viņa sacījusi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!