Foto: LETA

Iemesls, kāpēc Somijas sadzīves un bīstamo atkritumu apsaimniekošanas un profesionālās tīrīšanas uzņēmums "Lassila&Tikanoja" (L&T) pārdeva savu uzņēmumu Latvijā, SIA "L&T", ir Rīgas domes pieņemtie saistošie noteikumi par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā, atklāja "Lassila&Tikanoja" finanšu direktors Timo Leinonens.

"Mūsu galvenais tirgus Latvijā bija Rīgas pilsētas teritorijas atkritumu apsaimniekošana, bet Rīgas pašvaldība, pieņemot jaunos noteikumus, kas ierobežo atkritumu apsaimniekotāju darbību, lika mums kļūt piesardzīgākiem ar turpmākiem investīciju plāniem Latvijā, jo nākotne līdz ar spēles noteikumu maiņu vairs nebija tik prognozējama kā līdz šim," skaidroja Leinonens.

Kā vēstīts, Rīgas domes ārkārtas sēdē pagājušā gada nogalē īsi pirms Ziemassvētkiem tika apstiprināti 23.jūlijā pieņemtie saistošie noteikumi par atkritumu apsaimniekošanu Rīgā. Saskaņā ar jaunajiem noteikumiem par atkritumu apsaimniekotāju galvaspilsētā kļūs pašvaldība, nodrošinot ikvienam, kas to vēlēsies, iespēju šķirot atkritumus. Jaunie noteikumi paredz būtiskas izmaiņas atkritumu apsaimniekošanā, nosakot četru gadu pārejas periodu. Sākotnēji tika plānots, ka pārmaiņas sāksies jau 2014.gada janvārī.

Atkritumu apsaimniekošanas kārtības maiņa bijis iemesls, kāpēc Somijas investors pieņēmis stratēģisku lēmumu uzņēmumu Latvijā pārdot, neskatoties uz to, ka tas bija rentabls un labi pārvaldīts. Vienlaikus mūsu uzņēmums Latvijā ir pārāk mazs un nenozīmīgs salīdzinājumā ar "Lassila&Tikanoja" darbību citās valstīs, skaidro Leinonens.

"Latvijas atkritumu un vides sakārtošanas jomā šobrīd norisinās lielas pārmaiņas, un mūsu uzņēmums uzskata, ka šis nav īstais laiks, lai investētu Latvijas tirgū, - prātīgākais bija pārdot uzņēmumu vietējā tirgus spēlētājiem," sacīja "Lassila&Tikanoja" finanšu direktors.

"Mēs uzskatām, ka izdevīgāk būtu, ja atkritumu apsaimniekošanas sfēru pārņemtu vietējie uzņēmēji, kuri ir gatavi investēt, paplašināt savu biznesu un kuriem valsts iekšpolitika ir vieglāk saprotama," atzina Leinonens.

Viņš atklāja, ka somiem šobrīd nav plānu investēt Baltijas tirgū vai paplašināt savu darbību šajā zonā.

Kā ziņots, uzņēmums "Bioinvest" iegādājies 100% kapitāla daļu Latvijas atkritumu apsaimniekošanas nozares līdera SIA "L&T" no Somijas sadzīves un bīstamo atkritumu apsaimniekošanas un profesionālās tīrīšanas uzņēmuma "Lassila&Tikanoja".

Saskaņā ar noslēgto darījuma līgumu atkritumu apsaimniekošanas uzņēmuma "L&T" pirkšanas un pārdošanas darījumu starp "Bioinvest" un "Lassila&Tikanoja" plānots noslēgt mēneša laikā. Darījuma summa netiek atklāta.

Kā vēstīts, iepriekš, kad izskanēja versija, ka SIA "Vides pakalpojumu grupa" varētu pārņemt konkurentu un šīs nozares līderi SIA "L&T", neoficiāli tika minēts, ka darījuma summa varētu būt ap 14 miljoniem eiro.

Latvijas tirgū "Lassila&Tikanoja plc" ienāca 2003.gada rudenī, iegādājoties lielāko vietējo atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumu.

"Lassila&Tikanoja" specializējas vides pārvaldībā, kā arī īpašumu un rūpniecisko objektu apsaimniekošanā. Uzņēmums strādā Somijā, Zviedrijā, Latvijā un Krievijā. Koncerna apgrozījums 2009.gadā veidoja 582 miljonus eiro (407,4 miljonus latu).

"L&T" grupas uzņēmumos strādā 8700 darbinieku. "L&T" uzņēmuma akcijas ir reģistrētas "NASDAQ OMX" biržā, Helsinkos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!