Foto: Reuters/Scanpix
Eiropas Savienības (ES) Inovāciju indeksā ("Innovation Union Scoreboard" 2013) Latvija ierindota 25.vietā 27 ES valstu vidū.

Saskaņā ar Inovāciju indeksa rezultātiem Latvija ierindojas trešajā vietā no beigām un tiek uzskatīta kā "pieticīgs inovāciju ieviesējs". Latvijas relatīvi stiprās puses ir cilvēkresursu attīstība, kā arī pieejamais finansējums un atbalsts inovācijām. Taču tālāku attīstību bremzē vāji funkcionējoša pētnieciskā vide un intelektuālā kapacitāte, par pētījuma rezultātiem šodien žurnālistus informēja "SEB bankas" valdes locekle Ieva Tetere.

Lietuva indeksā atrodas par divām vietām augstāk un ieņem 23.vietu, kura nodrošina piederību nākamajai kategorijai - "mērens inovators". Savukārt Igaunija ieņem 14.vietu, ierindojoties kategorijā "inovāciju sekotāji".

Pirmās vietas indeksā stabili ieņem Zviedrija, Vācija, Dānija un Somija. Taču pozitīvi ir tas, ka Igaunija, Lietuva un Latvija ir valstis, kuras visvairāk uzlabojušas rezultātu salīdzinājumā ar iepriekšējo periodu. Šis pētījums arī uzrāda, ka pēdējo piecu gadu laikā (periodā no 2008.gada līdz 2013.gadam) Latvija ik gadu uzrāda 4,4% pieaugumu Inovāciju indeksā, kas ir ievērojami augstāks nekā vidējais ES dalībvalstu rādītājs - 1,6%. Lietuvā vidējais pieaugums gadā sasniedz 5% un Igaunijā - 7,1%, kas nodrošina valstij neapstrīdama līdera pozīcijas inovāciju pieaugumā ES.

Indeksa apkopošanas laikā Horvātija vēl nebija ES valsts.

Pēc "SEB bankas" valdes locekles Ievas Teteres teiktā, vārds inovācijas bieži vien tiek asociēts ar jauna produkta ieviešanu. To rāda arī bankas klientu - mazo un vidējo uzņēmumu - sniegtās atbildes uz jautājamu par investīciju veikšanu inovācijās. Lielākoties tie, kas investē, norāda uz investīcijām tieši jaunu produktu radīšanā. Tomēr inovācija nenozīmē tikai jaunus pakalpojumus un preces, lai gan tas šķiet pats taustāmākais no visiem inovāciju veidiem. Tomēr uzņēmumam nepieciešamā izaugsme bieži vien slēpjas virknē citu biznesa jomu, piemēram, procesos, pārdošanas kanālos, dizainā, cenas noteikšanas un ienākumu struktūrā, kā arī klientu iesaistes formās, atzīmēja Tetere.

Lai palīdzētu maziem un vidējiem uzņēmumiem uzlabot biznesa efektivitāti un apgūt praktiskus paņēmienus sekmīgai biznesa attīstībai, "SEB banka" šodien Rīgā rīkoja inovāciju forumu "Innovation LAB". Forums pulcēja ap 200 Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu pārstāvju. Šāds forums šonedēļ notiek arī Viļņā un Tallinā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!