Foto: LETA
Latvijas tautsaimniecība šogad varētu augt ap 4%, savukārt vidējā inflācija kāps līdz apmēram 1,5%, prognozē Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) eksperti.

Ekonomikas izaugsmi stiprinās investīciju atgūšanās, ko veicinās eiro ieviešana Latvijā. Eksportu veicinās arī Latvijas tirdzniecības partneru straujāka izaugsme.

Tomēr SVF misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars žurnālistiem atzina, ka Latvijas eksporta izredzes negatīvi var ietekmēt Krievijas un Ukrainas ekonomiskā situācija. Pēc Aijara teiktā, pašlaik vēl ir grūti prognozēt, cik tieši smagas sekas uz Latvijas ekonomiku varētu būt Ukrainas un Krievijas krīzei, jo abu valstu konflikts vēl nav radis risinājumu un situācija ir mainīga. Latvijas ārējā tirdzniecība ar Ukrainu ir salīdzinoši maza, savukārt Latvijas eksports uz Krieviju veido 12%.

Latvijas tautsaimniecības izaugsmi varētu samazināt arī ieilgusī Eiropas valstu ekonomikas palēnināšanās.

SVF prognozē, ka vidējā termiņā Latvijas ekonomikas izaugsme varētu turēties virs vidējiem eirozonas izaugsmes rādītājiem, jo Latvijā ienākumu līmenis aug, virzoties uz vidējo līmeni reģionā. Lai izdotos noturēt šādu izaugsmi, SVF rekomendē īstenot vairākus pasākumus, piemēram, nepieciešamas strukturālās reformas, lai uzlabotu uzņēmējdarbības vidi un panāktu produktivitātes kāpumu. Augstākās izglītības un profesionālās izglītības reformas varētu palīdzēt mazināt nesakritību starp darba tirgū pieejamām un darba devējiem vajadzīgām darbaspēka prasmēm. Efektivitāti valstij piederošos uzņēmumos palīdzētu uzlabot to pārvaldības centralizācija un atbrīvošanā no nebūtiskām aktivitātēm, teikts SVF ziņojumā.

Aijars arī atzīmēja, ka nepieciešams uzlabot Latvijas infrastruktūru, kas varētu palīdzēt piesaistīt ārvalstu tiešās investīcijas un veicināt eksporta kāpumu. SVF misija mudina ieviest Pasaules Bankas paustās rekomendācijas par ostām.

SVF misija arī mudina ātrāk liberalizēt elektroenerģijas tarifus un radīt konkurenci šajā sektorā. Lai uzlabotu gāzes infrastruktūru, jāapsver reģionālas iniciatīvas, rosināts SVF misijas Latvijā noslēguma ziņojumā.

SVF mudina arī veikt darba tirgus reformas, lai uzlabotu nodarbinātības iespējas un mazinātu strukturālo bezdarbu.

Saskaņā ar SVF eksportu prognozēm vidējā inflācija šogad augs līdz apmēram 1,5% salīdzinot ar nulli pērn. Inflāciju veicinās minimālās algas kāpums un pārmaiņas darba tirgū.

Latvijas tautsaimniecībai būtiski ir spēt saglabāt ekonomikas konkurētspēju, turpinot uzlabot produktivitāti, uzvērts SVF ziņojumā.

Kā ziņots, SVF misija Latvijā noritēja no 26.februāra, un tās laikā notika tikšanās ar Latvijas amatpersonām un ekspertiem.

SVF ir starptautiskā finanšu institūcija, kas veic pasaules ekonomikas attīstības un dalībvalstu īstenotās ekonomikas politikas pārraudzību, kā arī sniedz finanšu atbalstu krīzē nonākušām valstīm. SVF ir 188 dalībvalstis, tostarp kopš 1992.gada arī Latvija. Latvijas sadarbībā ar SVF vadošā institūcija ir Latvijas Banka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!