Foto: DELFI
Plānotais attīstības finanšu institūciju holdinga pārvaldāmo aktīvu apjoms ir 527 miljoni eiro, teikts šodien valdībā izskatītajos dokumentos.

Attīstības finanšu institūciju darbības mērķis ir nodrošināt atbalstu finanšu instrumentu veidā tautsaimniecības attīstībai nozīmīgās nozarēs. Šis atbalsts papildinās komercbanku sniegto atbalstu un būs vērsts šādos virzienos: uzņēmējdarbības veicināšana un izaugsme, sociālā sfēra, atbalsts lauksaimniecībai, atbalsts reģionālajai un lauku teritoriju attīstībai, atbalsts vides aizsardzības un energoefektivitātes veicināšanai, atbalsts noteiktu valsts politikas mērķu īstenošanai.

Patlaban valsts atbalsta un attīstības programmas finanšu instrumentu veidā īsteno VAS "Latvijas attīstības finanšu institūcija "Altum"", SIA "Latvijas Garantiju aģentūra", VAS "Lauku attīstības fonds". "Latvijas Garantiju aģentūra" un "Lauku attīstības fonds" klasificējas mazo kapitālsabiedrību grupā, jo tajās ir mazs darbinieku skaits. Pēc finanšu rādītājiem (bilances kopsumma, apgrozījums) šīs kapitālsabiedrības atbilstu lielu vai īpaši lielu kapitālsabiedrību grupai.

Atbilstoši valdības lēmumam vienoto attīstības finanšu institūciju veidot kā holdinga sabiedrību Ministru kabinets pērn decembrī pieņēma lēmumu par AS "Attīstības finanšu institūcija" dibināšanu, nodibinot holdinga vadošo sabiedrību.

Ievērojot valdes locekļu atbildību par ievērojamu finanšu līdzekļu pārvaldīšanu, nepieciešams noteikt papildu nosacījumus šādu kapitālsabiedrību klasificēšanā, norāda Finanšu ministrija.

Pašreiz šādas kapitālsabiedrības atbilstoši valdības noteikumiem tiek iedalītas grupā "maza kapitālsabiedrība". Rezultātā valdes locekļu atlīdzība nav samērojama ar atbildības apjomu par ievērojamu finanšu līdzekļu pārvaldīšanu. Līdz ar to valdība šodien grozīja Ministru kabineta noteikumus par valsts vai pašvaldību kapitālsabiedrību valdes locekļu skaitu, padomes un valdes locekļa, pašvaldības kapitāla daļu turētāja pārstāvja un atbildīgā darbinieka atlīdzību, paredzot: ja kapitālsabiedrības darbinieku skaits atbilst grupai "maza", bet vismaz viens no finanšu rādītajiem - grupai "īpaši liela", tad kapitālsabiedrību iedala par vienu pakāpi augstākā grupā - "vidēja". Tādējādi tiks sekmēta šo kapitālsabiedrību valdes locekļu motivācija, nosakot konkurētspējīgu atalgojumu atbilstoši viņu atbildības apjomam, skaidrots valdībā izskatītajos dokumentos.

Jaundibinātām kapitālsabiedrībām pirmajā to darbības gadā nav vēl apstiprināts gada pārskats, tāpēc valdības noteikumi paredz, ka šādas kapitālsabiedrības iedalīšanai grupā tiek izmantoti plānotie finanšu rādītāji - bilances kopsummu un neto apgrozījums - un plānotais darbinieku skaits pirmajam pārskata gadam. Plānoto darbinieku skaitu un budžetu, tostarp bilances kopsummu un neto apgrozījumu, nosaka jaundibinātās kapitālsabiedrības attiecīgās pārvaldes institūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!