Foto: AFP/Scanpix
Latvijā tiks aizliegta elektronisko cigarešu pārdošana, paredz Veselības ministrijas izstrādātie grozījumi likumā "Par tabakas izstrādājumu realizācijas, reklāmas un lietošanas ierobežošanu".

Grozījumus, kas vēl jāsaskaņo ar Eiropas Komisiju un par kuriem vēl būs jālemj valdībai un Saeimai, pirmdien, 28. aprīlī akceptēja Ministru kabinets.

Pret ieceri aizliegt elektronisko cigarešu tirdzniecību iebilst to tirgotāji, kas norāda, ka Veselības ministrija savus plānus argumentē ar nepamatotiem apgalvojumiem par elektronisko cigarešu plašo izplatību. Nozares pārstāvji arīdzan uzsver, ka atbilstoši viņu veiktajai elektronisko cigarešu lietotāju aptaujai vairāk nekā 90% elektronisko cigarešu "smēķētāju" ir atteikušies no tabakas izstrādājumu lietošanas.

Turpretī narkologi Veselības ministrijas plānu izskaust elektroniskās cigaretes atbalsta. Latvijas Narkologu asociācijas pārstāve Astrīda Stirna pauž bažas par šī produkta pieejamību jauniešiem un norāda, ka patlaban nav iespējams izslēgt situāciju, ka elektronisko cigarešu kārtridžus var uzpildīt arī ar jaunajām psihoaktīvajām vielām jeb tā dēvēto spaisu.

"Mūsu praksē nav neviena piemēra, kad kāds, lietojot elektronisko cigareti, būtu atmetis smēķēšanu," apgalvo Stirna.

Vairākās ES dalībvalstīs, tostarp Austrijā, Dānijā, Igaunijā, Zviedrijā, Somijā un Vācijā elektroniskās cigaretes, kas satur nikotīnu, tiek uzskatītas par zālēm. Tomēr nevienā no šīm valstīm licences elektronisko cigarešu realizācijai netiekot izsniegtas atbilstoši medikamentu apriti regulējošajai likumdošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!