Foto: Publicitātes foto
Liepājas tiesa ierosināja Liepājas speciālās ekonomiskās zonas AS "Liepājas ostas LM" tiesiskās aizsardzības procesa lietu.

"Jau iepriekš vairākkārt runājām, ka uzņēmumam "Liepājas osta LM" ir nopietnas grūtības pildīt parādsaistības, kuras izveidojās pēc Liepājas metalurga nonākšanas grūtībās un kļūstot maksātnespējīgam. Tiesiskās aizsardzības process ir nepieciešams, lai pilnībā īstenotu "Liepājas ostas LM" restrukturizāciju un rastu kopīgu risinājumu ar kreditoriem," norāda "Liepājas metalurgs" maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

Viņš uzsver, ka TAP ir iespēja ar kreditoriem veidot koordinētu ostas restrukturizācijas plānu, kā arī vienoties par tālāku "Liepājas ostas LM" parādu segšanas kārtību. Šobrīd osta var tikt galā tikai ar tekošajiem maksājumiem, bet nevar nomaksāt parādsaistības.

Tāpat Velmers piebilda, ka tuvākajā laikā tiks uzsākta arī ostas akciju pārdošana.

"Ir būtiski, lai "Liepājas osta LM" pēc iespējas ātrāk nonāk jauna īpašnieka rokās, jo tikai tas varēs plānot jaunu kravu piesaisti ostai un uzlabot naudas plūsmu. Pozitīva un būtiska atšķirība no Liepājas metalurga pārdošanas TAP laikā, kur bija akcionāru strīdi, būs tā, ka jaunajam ostas īpašniekam piederēs 91,6% no ostas akcijām. Tas ļauj viennozīmīgi pārvaldīt uzņēmumu un atjaunot "Liepājas osta LM" darbību pilnā apmērā," sacīja Valmers.

"Delfi" jau ziņoja, ka patlaban notiek komunikācija ar aptuveni 20 investoriem, kuri ir izrādījuši interesi par maksātnespējīgās AS "Liepājas metalurgs" iegādi.

Aprīlī ir nosūtīti piedāvājumi vairāk nekā 100 potenciāliem investoriem, izveidota starptautiskiem standartiem atbilstoša virtuālā datu istaba, izstrādāts informācijas memorands. Patlaban notiek komunikācija ar aptuveni 20 interesi izrādījušiem investoriem, slēgti konfidencialitātes līgumi, sniegtas atbildes uz investoru jautājumiem, notiek arī cita veida informācijas apmaiņa.

2013.gada 12.novembrī Liepājas tiesa pasludināja "Liepājas metalurga" maksātnespēju, kā rezultātā uzņēmums pilnībā pārgāja Velmera pārraudzībā. Tika sākta darbinieku masveida atlaišana, un kopumā darbu zaudēja vairāk nekā 1500 cilvēku.

Nonākot finanšu grūtībās, "Liepājas metalurgs" jau 2013.gada pavasarī pārtrauca ražošanu. Valsts kase no valsts budžeta līdzekļiem samaksāja "Liepājas metalurga" vietā visu rūpnīcas parādu Itālijas bankai "UniCredit" - 67 465 056 eiro. Pirms tam Valsts kase Itālijas bankai samaksāja rūpnīcai valsts galvotā kredīta pamatsummas daļu 6 128 456 eiro apmērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!