Foto: LETA



Otrdien, 8.jūlijā, Rīgas domes deputāti nolēmuši pārdot daļu pašvaldībai Lucavsalā piederošās teritorijas.

Par balsoja 36, pret - 18 deputāti, bet viens atturējās.

Pārdošanu izsolē plānots nodot desmit zemesgabalus, kuru kopējā platība ir 102,9 hektāri. Nekustamie īpašumi atrodas salas dienvidu daļā. Šajā teritorijā atrodas gan pamesti mazdārziņi, gan tādi, kas tiek apsaimniekoti.

Tos, visticamāk, pādos vienoti, lai varētu piesaistīt lielu investoru.

Par šīs teritorijas pārdošanu pašvaldība varētu iekasēt ne mazāk par 20 miljoniem eiro, vērtēja Rīgas domes Īpašuma departamenta vadītājs Oļegs Burovs.

Deputāts Aleksandrs Kiršteins (NA) norādīja, ka zeme pilsētas centrā potenciāli varētu būt krietni dārgāka par 20 miljoniem eiro. Šādai teritorijai, viņaprāt, vajadzētu maksāt vismaz simts miljonus eiro. Tādēļ deputāts rosina nogaidīt un šo zemi pārdot pēc pieciem gadiem.

Savukārt Rīgas vicemērs Andris Ameriks (GKR) apgalvoja, ka dārziņi Lucavsalā atradīsies vismaz trīs gadus. Domes sēdi vērojošajiem sabiedrības pārstāvjiem viņš solīja, ka pašvaldība ar katru no Lucavsalas mazdārziņu nomniekiem risinās jautājumu par to, kur viņi varēs saņemt citu dārziņu.

Pirms domes sēdes pie pašvaldības ģimenes dārziņu apvienība "Jumpravsala", Vides aizsardzības klubs un jauniešu kustība "Lucavsalas ekokopiena" protestēja pret iecerēto Lucavsalas zemes atsavināšanu.

Deputāti balsojot, noraidīja ierosinājumu īpašnieku pārstāvim dot vārdu pirms diskusijām par Lucavsalas nākotni.

Pēc pašvaldības datiem šobrīd atsavināmajos zemes gabalos atrodas atsevišķi mazdārziņi, 175 no tiem ir pamesti, teritorija ir nesakopta un piegružota. Tiesa gan, Lucavsalā noslēgti 417 dārziņu nomas līgumi uz vienu gadu, Rīgas domes sēdē sacīja Burovs.

Viņš gan uzsvēra, ka līdz būvniecības darbiem šajā teritorijā vēl tāls ceļš ejams – tie varētu tikt atsavināti rudenī, bet reāli investors varētu sākt darbu pēc četriem vai pieciem gadiem.

Pašvaldība uzsver, ka Lucavsalā iekārtotā atpūtas zona ziemeļu daļā tiek saglabāta domes īpašumā. Šajā teritorijā atradās pamesti mazdārziņi, tā bijusi piemēslota un pilnīgi degradēta teritorija, tomēr tagad to pašvaldība sakārtojusi.

Savukārt salas dienvidu daļā joprojām valda "džungļi", skaidro Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC). "Absolūti lielākā daļa no šejienes mazdārziņiem ir pamesti. Pilsētas attīstības plānā šeit ir paredzēta daudzstāvu apbūve – biroju kompleksi, dzīvojamās mājas, atpūtas un izklaides centri. Un ir pilnīgi dabiski, ka ar visa tā attīstību ir jānodarbojas privātiem investoriem," viņš uzsver.

Dome norādījusi, ka saskaņā ar Rīgas attīstības plāniem, potenciālajam pircējam būs pienākums pirms teritorijas attīstības uzsākšanas izstrādāt lokālplānojumu teritorijai, tajā iekļaujot ielas izbūvi, elektrisko tīklu transformatora apakšstacijas izbūvi, pretplūdu aizsardzības pasākumu īstenošanu, nodrošinot krastmalu publisku pieejamību, kā arī veidojot Lucavsalu kā teritoriju ar lielu apzaļumojuma blīvumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!