Foto: LETA
Atkritumu un vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa "Eco Baltia grupa" pērn sasniegusi lielāko apgrozījumu grupas vēsturē - 51,01 miljonu eiro, tomēr ciesti zaudējumi, kas tiek skaidroti ar nemateriālo vērtību pārvērtēšanu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmumā.

2013.gadā koncerns mainīja pieeju nemateriālo vērtību novērtēšanai, kā rezultātā tika veikta nemateriālo vērtību pārvērtēšana un izdevumos tika iekļauta arī nemateriālo vērtību norakstīšana vairāk nekā 10 miljonu eiro apmērā. "Eco Baltia grupas" uzņēmumu kopējā peļņa pirms nemateriālās vērtības norakstīšanas bija vairāk nekā 3,12 miljoni eiro, bet nemateriālo vērtību pārvērtēšanas rezultātā 2013.gadu koncerns noslēdza ar 6,8 miljonu eiro zaudējumiem.

Vienlaikus visi grupas uzņēmumi, kas veic vides apsaimniekošanas, iepakojuma apsaimniekošanas un otrreizējo izejvielu pārstrādes funkcijas, sasnieguši pozitīvus darbības rezultātus un strādājuši ar peļņu.

Salīdzinājumā ar 2012.gadu "Eco Baltia" grupas uzņēmumu kopējais apgrozījums pieaudzis par 4,65%. "Eco Baltia grupas" uzņēmumi ir vieni no savas nozares līderiem Latvijā un arī Baltijā, nodrošinot pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu, sākot no atkritumu savākšanas un šķirošanas un beidzot ar pārstrādi un otrreizējo izejvielu eksportu.

"Eco Baltia grupas" valdes priekšsēdētājs Māris Simanovičs stāsta, ka 2013.gads "Eco Baltia grupai" ir bijis attīstības gads, jo grupa kopumā ne vien audzējusi savu apgrozījumu, bet arī veikusi investīcijas turpmākā izaugsmē, produktivitātē un jaunos produktos.

Jaunu produktu un pakalpojumu attīstībā grupas uzņēmumi pēdējo divu gadu laikā investējuši vairāk nekā deviņus miljonus eiro. Investīcijas veiktas jaunos inovatīvos un konkurētspējīgos produktos un pakalpojumos, tehniskajā nodrošinājumā un arī cilvēkresursu attīstībā.

Arī 2014.gadā grupa turpina mērķtiecīgu ilgtermiņa attīstību, virzot tirgū gan jaunus produktus un pakalpojumus, gan uzlabojot loģistikas sistēmas un pakalpojumu kvalitāti.

"Mūsu mērķis ir Latvijā attīstīt modernu, tehnoloģiski attīstītu un apkārtējai videi maksimāli draudzīgu atkritumu apsaimniekošanas, šķirošanas un pārstrādes sistēmu, kas būtu konkurētspējīga arī Eiropas un pasaules līmenī," uzsver Simanovičs.

Grupas otrreizējo izejvielu ražošanas uzņēmumi AS "Pet Baltija", SIA "Nordic Plast" un SIA "Eko Pet" 2013.gadā turpināja attīstīt ražošanu, palielinot gan ražošanas jaudas, gan attīstot jaunus produktus.

Uzņēmumi ir polimēru pārstrādātāji Baltijas valstīs, kas gandrīz 100% apmērā saražoto produkciju eksportē, galvenokārt uz Eiropas Savienības (ES) valstīm. Pērn un arī šogad ražošanā tiek ieviestas jaunas efektīvākas tehnoloģijas, lai saglabātu esošo augsto produkcijas kvalitāti, kā arī tirgū piedāvātu jaunus inovatīvus produktus. Pagājušajā gadā izejvielu pārstrādes uzņēmumi strādājuši ar 23,23 miljonu eiro kopējo apgrozījumu un 985 000 eiro peļņu.

2013.gada sākumā noslēdzās trīs vides apsaimniekošanas uzņēmumu konsolidācija vienā uzņēmumā - SIA "Eco Baltia vide".

"Eco Baltia vide" pērn paplašinājusi un šogad turpina paplašināt savu darbību jaunās teritorijās, piemēram, šogad pavasarī sākot darbu Ādažu novadā, bet rudenī - Salaspils novadā. Tāpat 2013.gadā "Eco Baltia vide" sāka apjomīgu jaunas transporta un loģistikas sistēmas ieviešanas projektu, kas nodrošinās efektīvāku un ērtāku apkalpošanu gan pašam uzņēmumam, gan klientiem.

"Eco Baltia vides" neto apgrozījums 2013.gadā sasniedzis 7,68 miljonus eiro, kas ir trīs reizes lielāks nekā 2012.gadā. Uzņēmums 2013.gadā strādājis ar vairāk nekā 227 000 eiro peļņu.

Vides apsaimniekošanas uzņēmums PSIA "Jumis", kas strādā Siguldā un tās apkārtnē, 2013.gadā strādāja ar vairāk nekā 650 000 eiro neto apgrozījumu. Pērn aktīvi tika attīstīti jauni projekti un pakalpojumi. Tā rezultātā šogad tika noslēgts līgums par sadzīves atkritumu dalītās savākšanas punktu jeb pazemes konteineru izveidi Siguldas novadā, saņemot arī Kohēzijas fonda finansējumu 65 700 eiro apmērā.

Tāpat 2013.gadā tika veikti sagatavošanās darbi, lai šā gada sākumā Siguldas novada "Zemdegās" atklātu Siguldā vienīgo šķirošanas laukumu 400 kvadrātmetru platībā, kas piedāvā iedzīvotājiem plašas un ērtas atkritumu šķirošanas iespējas.

Savukārt Liepājas reģionā strādājošais vides apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Eko Kurzeme" 2013.gadā iesniedza projektu konkursam par dalītas atkritumu šķirošanas sistēmas izveidi Liepājas reģionā.

"Eko Kurzemes" iesniegtajam projektam, kuru īstenojot tiks izveidots Latvijā modernākais un tehnoloģiski attīstītākais atkritumu šķirošanas centrs, apstiprināts arī ES Kohēzijas fonda līdzfinansējums 1,28 miljonu eiro apmērā. Kopumā 2013.gadu "Eko Kurzeme" noslēdza ar neto apgrozījumu 2,95 miljonu eiro apmērā un gandrīz 390 000 eiro peļņu.

Otrreizējo izejvielu savākšanas un apstrādes uzņēmums SIA "Eko reverss" 2013.gadā aktīvi turpināja darbu iepakojuma tirdzniecības sistēmā, palielinot izejvielu pārdošanas un eksporta apjomus, turpinot attīstīt sadarbību ar jauniem partneriem ārvalstīs.

"Eko reversa" peļņa pērn sasniedza 730 000 eiro, bet neto apgrozījums pieauga par 4,2% - sasniedzot 5,62 miljonus eiro. 2013.gadā "Eko reverss" otrreizējai pārstrādei nodeva vairāk nekā 16 000 tonnu kartona un papīra iepakojuma, kas ir par 40% vairāk nekā 2012.gadā.

Šogad SIA "Eko reverss" turpinās attīstīt agroplēvju, polipropilēna ("big bagu") maisu un plastmasas kanniņu savākšanu un apstrādi, paplašinot sadarbību ar vietējām zemnieku saimniecībām, no kurām pērn tika savāktas un nodotas pārstrādei 1500 tonnas materiāla.

Latvijā vecākā un pieredzes bagātākā ražotāju atbildības organizācija AS "Latvijas Zaļais punkts" 2013.gadā noslēdza jaunus līgumus ar Latvijas Vides aizsardzības fonda administrāciju, kas būs spēkā līdz 2016.gada 31.decembrim.

Tāpat "Latvijas Zaļais punkts" turpināja aktīvu darbu sabiedrības izglītošanā, organizējot gan izlietotā iepakojuma, videi kaitīgo preču un elektrotehnikas savākšanas akcijas, gan īstenojot izglītojošus seminārus, konkursus un mācības. Pateicoties aktīvajam darbam ar jau esošajiem un jaunajiem klientiem, "Latvijas Zaļā punkta" 2013.gada neto apgrozījums sasniedza 7,7 miljonus eiro, bet peļņa - 60 500 eiro.

Kopējais strādājošo skaits "Eco Baltia grupas" uzņēmumos šogad pārsniedzis 600 darbiniekus, salīdzinot ar 450 darbiniekiem 2012.gadā. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes apkopotajiem datiem par vidējo atalgojumu atkritumu apsaimniekošanas un apstrādes nozarē "Eco Baltia grupas" uzņēmumos kopējais vidējais atalgojuma līmenis par 30% pārsniedz vidējo atalgojumu nozarē.

Gadā grupas uzņēmumi valstij nodokļos nomaksā vairāk nekā 5,5 miljonus eiro. Latvijā un ārvalstīs grupas uzņēmumi apkalpo vairāk nekā 45 000 klientu.

SIA "Eco Baltia grupa" dibināta 2011.gada 8.jūlijā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 14 228 eiro. "Eco Baltia grupa" pilnībā pieder AS "Eco Baltia", kas ir dibināta 2011.gada 11.augustā. Uzņēmuma pamatkapitāls ir 31 907 900 eiro.

"Eco Baltia" ir lielākā vides apsaimniekošanas uzņēmumu grupa Baltijā, kas nodrošina pilnu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no atkritumu savākšanas un šķirošanas līdz otrreizējai izejvielu loģistikai, vairumtirdzniecībai un pārstrādei. Grupa apvieno kopumā deviņus atkritumu apsaimniekošanas, otrreizējo izejvielu savākšanas un izlietotā iepakojuma pārstrādes uzņēmumus un nodrošina visu atkritumu apsaimniekošanas ciklu no savākšanas līdz pārstrādei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!