Foto: DELFI

Nomnieku pieprasītākais tirdzniecības telpu segments ir Vecrīga un Rīgas aktīvais centrs, kur neiznomāto telpu īpatsvars ir neliels, teikts "Latio" jaunākajā komercīpašumu tirgus pārskatā.

Daļa labās vietās esošu telpu tomēr ir tukšas, jo to īpašnieki cenšas piesaistīt nomniekus, kas būtu gatavi maksāt augstāku nomas maksu. Vairāki īpašnieki vēlas savās telpās redzēt augstākas kategorijas apģērbu zīmolu tirgotājus, savukārt daļa īpašnieku nevēlas telpas iznomāt ēdināšanas uzņēmumiem. Līdz šim aizņemtās telpas Vecrīgā un aktīvajā centrā pēdējā laikā ir atbrīvojušas vairākas bankas.

Kopumā pēdējo četru gadu laikā brīvo telpu īpatsvars Rīgas centrā ir samazinājies ļoti strauji - 2009.gada nogalē neiznomāti bija 25-30% tirdzniecības telpu. Šogad Vecrīgā brīvu tirdzniecības telpu nav, bet Rīgas centrā pie aktīvākajām tirdzniecības ielām pieejami 10% telpu.

Pieprasījumam ir tendence segmentēties - nomnieki cenšas izvēlēties tirdzniecības telpas vietās ar labāku gājēju plūsmu un tuvāk citiem veiksmīgiem tirgotājiem.

Aktīvākie telpu meklētāji Vecrīgā un Rīgas centrā, tāpat kā iepriekšējos periodos, ir restorāni un citi ēdināšanas uzņēmumi. Šiem nomniekiem ļoti svarīgs faktors ir iespēja izveidot āra terasi. Arvien retāk ēdinātāji piekrīt pagraba vai puspagraba telpu nomai, galvenokārt tiek meklētas telpas pirmajā stāvā. Kopumā pieprasītākās ir telpas 50-100 kvadrātmetru platībā.

Vecrīgā tādās ielās kā Kaļķu, Vaļņu, Audēju iela, kā arī atsevišķos vairāku aktīvā centra ielu posmos 50-100 kvadrātmetrus lielu telpu nomas maksa 2014.gada 2.ceturksnī bija 40-70 eiro par kvadrātmetru mēnesī robežās. Rīgas centra labākajās tirdzniecības ielās - Tērbatas, K.Barona ielā virzienā no centra līdz Ģertrūdes ielai, Brīvības ielā līdz Lāčplēša ielai, Elizabetes ielā posmā starp Brīvības un A.Čaka ielu, dzelzceļa stacijas tuvumā - 150 kvadrātmetrus lielu telpu nomas maksa 2.ceturksnī bija 15-25 eiro par kvadrātmetru mēnesī robežās.

Pilsētas centra perifērijā dažāda veida uzņēmumu aktivitāte pakāpeniski palielinās un neiznomāto tirdzniecības telpu īpatsvars sarūk. Telpu nomas maksa šajās vietās ir 4-15 eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Rīgas mikrorajonos pieprasījums ir pēc telpām vietās ar lielu gājēju plūsmu, piemēram, netālu no sabiedriskā transporta pieturvietām. Šādu telpu nomas maksas ir 4-15 eiro par kvadrātmetru mēnesī robežās, tomēr atsevišķās vietās var sasniegt arī augstāku līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!