Foto: DELFI Aculiecinieks
Rumbulas apkaimē augļu kokiem konstatēta bīstamā slimība bakteriālā iedega, liecina Stopiņu novada pašvaldības mājaslapā publicētā informācija.

Stopiņu novada dome šādu informāciju saņēmusi no Valsts augu aizsardzības dienesta.

Karantīnas organisms - bakteriālā iedega (Erwinia amylovora) augļu kokiem konstatēta privātīpašumā Dāldermuiža, Rumbulā.

Sakarā ar šo gadījumu Valsts augu aizsardzības dienests veiks pastiprinātas pārbaudes 500 metru rādiusā ar inficēto saimniekaugu. Pārbaudes tiks veiktas saskaņojot piemērotāko vizītes laiku ar skartajā teritorijā dzīvojošajiem, liecina paziņojumi.

Kā iepriekš vēstīts, Bakteriālā iedega bojā ābeles, bumbieres, krūmcidonijas, korintes, pīlādžus, vilkābeles un klintenes. Slimība nav bīstama ķiršiem, plūmēm, ogulājiem un etiķkokiem.

Bakteriālā iedega viegli izplatās ar vēja, kukaiņu, putnu un citu pārnesēju palīdzību. Siltā un mitrā laikā šīs baktērijas strauji vairojas un ilgāk izdzīvo ārpus auga. Raksturīgākie šīs slimības simptomi ir dažu vai visu ziedu novīšana, pumpuru, lapu un augļu nobrūnēšana. Pavasarī šīs slimības māktie augi izskatās kā deguši vai sala bojāti.

Bakteriālo iedegu var apkarot, tikai izcērtot un iznīcinot inficētos un apkārt esošos kokus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!