Foto: LETA

Nedz Satiksmes ministrija (SM), nedz valdība kopumā nav lēmusi atteikties no "kārtības ieviešanas" Latvijas ostu pārvaldēs, vēstulē Valsts kontrolei uzsver SM.

Valdības atbalstītajā vēstulē tiek skaidrots, ka Ministru kabinets pēdējo gadu laikā ir veltījis daudz darba Latvijas ostu konkurētspējas stiprināšanai un pārvaldības efektivitātes uzlabošanai.

Darbs pie Rīgas un Ventspils brīvostu pārvaldēs, kā arī Liepājas Speciālās ekonomiskās zonas pārvaldē konstatēto pārkāpumu novēršanas un ieteikumu ieviešanas lielākoties jau paveikts, bet atsevišķos gadījumos vēl turpinās, apliecina ministrija.

Jau iepriekšējās valdības laikā SM izveidotā darba grupa analizēja gan  Pasaules Bankas sniegtās rekomendācijas, gan arī citu darba grupas locekļu vai citu pētījumu piedāvātās rekomendācijas. Taču lielākoties to realizācija ir pašu ostu pārvalžu kompetencē un SM par to esot informējusi ostu pārvaldes.

Vienlaikus SM sagatavotie priekšlikumi ostu pārvalžu modeļa maiņai, palielinot valsts puses ietekmi ostu pārvalžu valdēs, nav guvuši koalīcijas partneru atbalstu, veidojot valdības deklarāciju. Tagad SM aicina pie diskusijas koalīcijā atgriezties 2015.gada janvārī, lai detalizēti apspriestu pārvaldības modeli un varētu sagatavot visiem koalīcijas partneriem pieņemamu juridisko risinājumu. 

Latvijas ostu pārvaldības sakārtošanu un to darbības pilnveidošanu atbilstoši labiem pārvaldības principiem atbalsta Finanšu ministrija, Ekonomikas ministrija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, piebilsts vēstulē.

Valsts kontrole iepriekš vēstulē Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai ( V) un Saeimas komisijām uzsvēra, ka vairākkārt ir vērsusi uzmanību uz nesakārtoto Latvijas ostu pārvaldi. No 2012.gada līdz 2014.gadam Valsts kontrole veica revīzijas visās lielākajās Latvijas ostās, konstatējot būtiskus trūkumus.

Rīgas brīvostā Valsts kontrole atklāja nelietderīgus un nelikumīgus tēriņus vairāk nekā 58,33 miljonu eiro apmērā (no 2009. līdz 2011.gadam).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!