Foto: Shutterstock
Augstākās tiesas (AT) Civillietu departaments šodien atcēla spriedumu par SIA "Winergy" tiesiskās aizsardzības procesa (TAP) īstenošanu un TAP plāna apstiprināšanu.

Kā norādīja AT preses sekretāre Baiba Kataja, AT Civillietu departaments piektdien apmierināja prokurora kasācijas protestu un atcēla Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas 2014.gada 15.augusta spriedumu, ar kuru apmierināta "Winergy" TAP īstenošana un apstiprināts TAP plāns. Tāpat AT atcēla Centra rajona tiesas tiesneša 2014.gada 4.augusta lēmumu, ar kuru par "Winergy" administratoru iecelts sertificēts administrators Jānis Jurkāns.

AT atzina, ka pirmās instances tiesa nav vērtējusi kreditora iebildumus, kuros norādīts uz iespējamu fiktīvu darījumu "Winergy" un OU "Firepower" starpā. Tāpat administrators pēc savas kompetences nav veicis vispusīgu un detalizētu faktisko apstākļu pārbaudi, lai sagatavotu objektīvu, patiesajai situācijai atbilstošu atzinumu.

Atceļot iepriekš minēto spriedumu un lēmumu, AT lietu nodeva jaunai izskatīšanai pirmās instances tiesā. AT spriedums nav pārsūdzams.

AT spriedumā norādīja, ka, izskatot "Winergy" pieteikumu par TAP īstenošanu, Centra rajona tiesa Civilprocesa likuma prasības nav izpildījusi un nepamatoti atzinusi, ka "Winergy" TAP plāns atbalstīts Maksātnespējas likuma noteiktajā kārtībā nodrošināto un nenodrošināto kreditoru grupās.

AT spriedumā norādīts, ka "Winergy" nodrošinātais kreditors AS "Norvik banka" TAP īstenošanai un TAP pasākumu plāna apstiprināšanai iebildusi, norādot, ka "Firepower" nav tiesīga īstenot nodrošinātā kreditora tiesības uz "Winergy" TAP pasākuma plāna saskaņošanu, jo tās prasījums pamatots ar fiktīvu, neesošu darījumu. Proti, pirkuma līguma noslēgšanas apstākļi un darījuma struktūra, kā arī turpmākā "Winergy" un "Firepower" rīcība norāda uz to, ka parādnieka un "Firepower" patiesais mērķis bija radīt neesošu nodrošināto kreditoru, lai formāli pēc Rīgas pilsētas Latgales priekšpilsētas tiesas 2013.gada 23.septembra sprieduma iegūtu Maksātnespējas likumā nepieciešamo saskaņojumu TAP pasākumu plānam nodrošināto kreditoru grupā.

Turklāt "Norvik banka" "Firepower" kreditora tiesības apstrīdējusi arī prasības kārtībā tiesā. Minētais dod pamatu secinājumam, ka faktiski parādnieka tiesiskās aizsardzības procesa pieteikums Centra rajona tiesā iesniegts, lai apgrūtinātu un kavētu "Norvik banka" ķīlas tiesību izlietošanu un izvairītos no parādsaistību izpildes pret banku. AT spriedumā norādījusi, ka administratoram bija jāpievērš īpaša uzmanība apstākļiem, kas radīja šaubas par parādnieka un, iespējams, saistīto personu godprātību, lai nepieļautu pretlikumīgu tiesiskās aizsardzības procesa īstenošanu un ļaunprātīgu tā izmantošanu.

AT norādīja, ka "Winergy" 2013.gada 13.maijā noslēdza līgumu ar "Firepower" par 13 vēja ģeneratoru pirkumu par pirkuma maksu 35 100 000 eiro apmērā. Puses vienojušās, ka pirkuma maksas daļu 33 600 000 eiro pircēja samaksās pārdevējai līdz 2014.gada 1.janvārim, ģeneratori tiks piegādāti ne vēlāk kā līdz 2014.gada 1.jūlijam, bet atlikusī pirkuma maksas daļa pircējai jāsamaksā pēc pieņemšanas-nodošanas akta parakstīšanas.

"Winergy" 2013.gada 6.jūnijā iesniedza tiesā pieteikumu par TAP īstenošanu, norādot, ka parādnieka rīcībā esošie finanšu līdzekļi 284 666 latu (405 043 eiro) apmērā nav pietiekami īstermiņa kreditoru saistību 15 146 946 latu (21 552 162 eiro) izpildei, ko apliecina bilance uz 2013.gada 31.maiju.

Ar Latgales priekšpilsētas tiesas 2013.gada 23.septembra spriedumu "Winergy" pieteikums par TAP īstenošanu un TAP pasākuma plāna apstiprināšanu noraidīts, "Winergy" TAP izbeigts. Tiesa atzina, ka "Firepower" kreditora statusa nav, jo ģeneratori nav piegādāti, saistību izpildes termiņš nav iestājies, un "Firepower" nevar tikt atzīta arī par nodrošināto kreditoru. Turklāt 2013.gada 13.maija pirkuma līguma noslēgšana neilgi pirms tiesiskā aizsardzības procesa pieteikuma iesniegšanas liecina par parādnieka negodprātīgu rīcību. Lietas faktisko apstākļu un pierādījumu izvērtējums ir pamats secinājumam, ka 2013.gada 13.maija pirkuma līguma noteikumi neatbilst normālai komercpraksei, parādnieks un kreditors rīkojušies saskaņoti, lai radītu neesošu kreditoru.

Pēc Latgales priekšpilsētas tiesas 2013.gada 23.septembra sprieduma taisīšanas "Winergy" un "Firepower" 2013.gada 2.oktobrī noslēgušas notariāli apliecinātu līgumu par parāda samaksu, nosakot, ka "Winergy" apņemas samaksāt "Firepower" saskaņā ar 2013.gada 13.maija pirkuma līgumu pirkuma maksu 35 100 000 eiro līdz 2013.gada 7.oktobrim - faktiski trīs darba dienu laikā. Līgumā paredzēts, ka saistību neizpildes gadījumā kreditors ir tiesīgs piedzīt parādu no parādnieka atbilstoši Civilprocesa likuma noteikumiem par saistību bezstrīdus piespiedu izpildīšanu.

Ar Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas Zemesgrāmatu nodaļas tiesneša 2013.gada 18.oktobra lēmumu nodota bezstrīdus piespiedu izpildīšanai minētā parāda samaksa pēc 2013.gada 2.oktobra notariālās vienošanās, un uz šī lēmuma pamata zemesgrāmatā "Winergy" piederošajiem nekustamajiem īpašumiem par labu "Firepower" 2013.gada 29. un 30.oktobrī nostiprinātas hipotēkas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!