Foto: DELFI
Latvijas mašīntulkošanas pakalpojums "Hugo.lv" izvirzīts "World Summit on Information Society" (Pasaules informācijas sabiedrības augstākā līmeņa sanāksme, WSIS) projektu balvai kategorijā "Kultūru dažādība un identitāte, valodu dažādība un vietējais saturs", informēja Kultūras informācijas sistēmu centra (KISC) projekta vadītāja asistente Ilma Elsberga.

WSIS projektu balvas organizē "International Telecommunication Union" (Starptautiskā telekomunikāciju savienība, ITU), kas ir īpaša Apvienoto Nāciju Organizācijas aģentūra, kas atbild par dažādiem ar informācijas un komunikāciju tehnoloģijām saistītiem jautājumiem. Balvas piešķir starptautiskiem projektiem, kuri īsteno Apvienoto Nāciju 2003.gadā pieņemtajā Ženēvas Rīcības plānā izvirzītos mērķus un uzdevumus.

WSIS projektu balvu ieguvējus suminās WSIS 2015.gada projektu balvu ceremonijā, kas notiks WSIS forumā 2015.gadā no 25.maija līdz 29.maijam Ženēvā, Šveicē.

Latvijas valsts sektora iestādēm paredzētais inovatīvais pakalpojums "Hugo.lv" izstrādāts ar Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumu, sadarbojoties KISC un valodas tehnoloģiju uzņēmumam "Tilde" kopīgā projektā "Daudzvalodu korpusa un mašīntulkošanas infrastruktūras izveide e-pakalpojumu pieejamības nodrošināšanai".

"Hugo.lv" veic tekstu, dokumentu un tīmekļa vietņu automātisku tulkošanu no latviešu valodas angļu valodā un pretēji, kā arī no latviešu valodas krievu valodā. Pakalpojums ir integrēts e-pārvaldības platformā "Latvija.lv", līdz ar to visdažādākajiem lietotājiem no visas pasaules paveras piekļuves iespējas e-pakalpojumiem un informācijai.

KISC ir Kultūras ministrijas pakļautības iestāde. Centrs īsteno vērienīgus valsts mēroga digitalizācijas projektus, ar mērķi nodrošināt uzkrātā kultūras mantojuma saglabāšanu nākamajām paaudzēm un padarīt to digitālā veidā pieejamu ikvienam iedzīvotājam, izmantojot informācijas tehnoloģiju risinājumus. Projekti ir vērsti uz informācijas tehnoloģiju ieviešanu arhīvos, bibliotēkās, muzejos, kultūrizglītības iestādēs, kā arī uz jaunu e-pakalpojumu radīšanu kultūras jomā.

"Tilde" ir viens no Eiropas valodas tehnoloģiju uzņēmumiem. "Tilde" ir dibināta 1991.gadā, uzņēmumam ir biroji Rīgā, Tallinā un Viļņā. "Tilde" sadarbojas ar vairākām Eiropas universitātēm, radot pasaules līmeņa inovācijas valodas tehnoloģijās. Lai nodrošinātu valodu dzīvotspēju digitālajā laikmetā, "Tilde" izstrādā mašīntulkošanas sistēmas, tiešsaistes terminoloģijas pakalpojumus, mobilās tulkošanas lietotnes un korektūras rīkus.

"Tilde" 2013.gadā spējusi nopelnīt 258 757 eiro, kas ir 2,94 reizes vairāk nekā 2012.gadā, teikts uzņēmuma gada pārskatā. Kompānijai pagājušajā gadā par 9% pieaudzis apgrozījums - tas bijis 4,25 miljoni eiro, bet 2012.gadā apgrozīti tika aptuveni 3,9 miljoni eiro. Vēsturiski "Tildei" šis ir augstākais apgrozījuma rādītājs kopš 2008.gada, kad tas bija 4,35 miljoni, bet nākamo trīs gadu laikā finanšu krīzes dēļ uzņēmums piedzīvoja pamatīgu kritumu, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Uzņēmuma īpašnieki vienādās daļās ir Andrejs Vasiļjevs un Uldis Dzenis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!