Foto: F64
Bioloģisko lauksaimniecības platību un saimniecību skaits turpmāko piecu gadu laikā Latvijā turpinās pieaugt, prognozēja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

Viņš norādīja, ka saimniecību skaits ik gadu palielinās un arī šā gada pirmajā ceturksnī vairāki simti jaunu saimniecību ir pieteikušās sertifikācijai. "Patlaban statistika par to, cik [saimniecību] ir nākušas klāt un cik ies prom no bioloģiskās lauksaimniecības vēl nav pilnībā apkopota, jo tagad notiek pārmaiņas attīstībā - ir sācies jaunais [Lauku attīstības programmas] plānošanas periods. Šā gada 1.aprīlī, ja nemaldos, uz sertifikāciju bija pieteikušās ap 700 jaunu gan lielu, gan mazu saimniecību," sacīja Norkārklis.

LBLA valdes priekšsēdētājs teica, ka bioloģisko saimniecību skaitu šogad nevar salīdzināt ar pagājušā gadu, jo saimniecību skaits neapkopo katru gadu atsevišķi, bet Lauku attīstības programmas ietvaros par piecu gadu periodu. "Bioloģiskajā lauksaimniecībā pastāv piecu gadu saistības [uz Eiropas Savienības (ES) fondu atbalsta saņemšanu], ja tu esi tās uzņēmies, tad piecus gadus ir jāsaimnieko. Iepriekšējā periodā pieteicās aptuveni 3,5 tūkstoši saimniecību. Tagad ir sācies jaunais plānošanas periods un jauna sistēma," sacīja Norkārklis, piebilstot, ka vasaras vidū, kad būs apkopota statistika, varēs zināt, cik daudz bioloģisko saimniecību patlaban ir Latvijā.

Viņš norādīja, ka saimniecību skaita pieaugumu veicina pieprasījums tirgū pēc bioloģiskās pārtikas, ko patērētāji ir atzinuši par labāku, drošāku un veselībai nekaitīgu. "Patērētāju novērtējums ir iemesls, kāpēc tā pārtika tiek pieprasīta arvien vairāk," sacīja LBLA vadītājs, piebilstot, ka arī skolu pārtikas iepirkumos ir vajadzība pēc šādas produkcijas un arī pārstrādes uzņēmumi pieprasa bioloģiskās lauksaimniecības produkciju kā izejvielas. Pieprasījums pēc attiecīgās produkcijas ir gan vietējā, gan eksporta tirgos.

Vienlaikus viņš piebilda, ka jaunajā plānošanas periodā arī bioloģiskās lauksaimniecības platībām ir tendence pieaugt. "Arī esošie lauksaimnieki, kas saimnieko vairākus gadu desmitus, palielina platības, pieliek klāt. Tas nozīmē, ka platību skaits arī palielināsies," sacīja Norkārklis.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!