Foto: PantherMedia/Scanpix
Lai arī valsts deklarējusi, ka Latvijai prioritāra ir demogrāfijas situācijas uzlabošana un dažādos veidos tiek veicināta vairāk nekā divu bērnu radīšana, pie jauna mājokļa trīs bērnu ģimenei ar vidējiem ienākumi šobrīd praktiski nav iespējams tikt, vēsta LTV "Aizliegtais paņēmiens".

Lai dzīvokli noīrētu, kā traucēklis esot paši bērni, bet dzīvokļa iegādei banku skatījumā ģimene ir par nabadzīgu un kredītu nedod. Kā palīgs šajā gadījumā nedarbojas arī valsts galvojums, kas ar "Altum" programmas starpniecību pieejams šobrīd četras komercbankās.

Sākotnēji radījuma žurnālisti, uzdodoties par trīs bērnu ģimenes pārstāvjiem, centās noīrēt trīsistabu dzīvokli, kāda cenas šobrīd Rīgā svārstās no 280 līdz 350 eiro mēnesī, papildus sedzot izdevumus par komunālajiem pakalpojumiem.

Lai arī šādu dzīvokļu izvēlē ir gana plaša, izīrētāji atteicās to darīt, paužot, ka trīs bērni ir par daudz – viņi varot ko salauzt vai apķēpāt sienas. Viens no dzīvokļa izīrētājiem raidījumam norādīja, ka dzīvokli negrib izīrēt ne tāpēc, ka negrib bērnus, bet viņam ir slikta pieredze – mazdēls ir viena no dzīvokļu meklētāja bērna vecumā, viņš mājās krāso sienas. Kāds cits dzīvokļa izīrētājs atteica, jo trīs bērni ir par daudz, ar vienu bērnu gan varētu tikt pie kārotā dzīvokļa.

Tāpat ģimenei arī neveicās, dodoties uz bankām un cenšoties iegūt aizdevumu trīsistabu dzīvokļa iegādei. Saskaņā ar raidījuma leģendu, bērnu vecākiem abiem ir vidējā alga valstī, kas pērn bija 750 eiro (bruto), tātad uz rokas abiem kopā ir apmēram 1000 eiro, un viņi gribētu iegādāties trīsistabu dzīvokli, kas maksā apmēram 42 000 eiro un kas atrodas Ķengaragā.

Kā pirmais šķērslis banku skatījumā izrādījās tas, ka ģimenei nav naudas pirmajai iemaksai, kas šajā gadījumā kā minimums ir 4000 eiro, ieskaitot bankas komisiju par kredīta noformēšanu.

Otrkārt, izrādījās, ka, piemēram, bankā "Citadele" nolūkoto dzīvokli pati banka novērtēja daudz zemāk nekā oficiālais vērtētājs, firma "Oberhaus", kam bija pasūtīts dzīvokļa vērtējums. Vērtētāju skatījumā dzīvokļa cena bija 41 000, bet pati banka to vērtēja par 37 000 eiro, kas nozīmē, ka arī šī starpība vēl uzreiz jāsedz kredīta ņēmējiem.

Bet, ja arī pirmo iemaksu izdotos aizņemties un ģimenēm ar bērniem daļēji to galvo arī valsts, kā galvenā problēma izrādījās tā, ka pat ar vidējiem vecāku ienākumiem un trīs bērniem kopējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir par mazu, lai pie kredīta izsniegšanas vispār tiktu.

Raidījums secina, ka cilvēkiem ne pat ar minimāliem, bet ar vidējiem ienākumiem Latvijā, un trim bērniem nav nekādu cerību uz piemērotu mājokli savai ģimenei.

Lai arī kredīti bankās it kā ir pieejami, tos dod tiem, kas pelna daudz vairāk nekā vidēji iedzīvotāji Latvijā vai tiem, kam bērnu ir mazāk nekā valstī vajadzētu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!