Foto: Shutterstock

Pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas cena Latvijā un Lietuvā samazinājās līdz 40,13 eiro par megavatstundu (MWh), kas bija par 13% zemāka nekā iepriekšējā nedēļā, liecina AS "Latvenergo" apkopotā informācija par elektroenerģijas tirgus cenām "Nord Pool Spot" biržā šā gada 22.nedēļā.

Kopumā Latvijā un Lietuvā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 10,36 līdz 73,11 eiro par MWh. Cenu samazinājumu veicināja gan kritums Latvijas un Lietuvas kopējā elektroenerģijas patēriņā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu, gan arī pieaugums Lietuvas saražotajā elektroenerģijas daudzumā, salīdzinot ar iepriekšējo nedēļu.

Savukārt Igaunijā pagājušajā nedēļā vidējā elektroenerģijas tirgus cena biržā samazinājās līdz šogad zemākajam novērotajam punktam - 28,77 eiro par MWh. Igaunijā cenas pagājušajā nedēļā svārstījās no 8,94 līdz 64,03 eiro par MWh. Cenu kritumu nodrošināja "Estlink" jaudas starpsavienojuma atgriešanās pilnā apritē, tādējādi veicinot elektroenerģijas cenu izlīdzināšanos starp Somiju un Igauniju. Vidējā importa pieejamā kapacitāte no Somijas uz Igauniju pagājušajā nedēļā pēc piecu nedēļu pārtraukuma atkal sasniedza pilnu apjomu jeb 1000 megavatu (MW), salīdzinot ar 842 MW iepriekšējā nedēļā.

Pagājušajā nedēļā Baltijā elektrostacijas saražoja 63% no Baltijā nepieciešamās elektroenerģijas. Visvairāk elektroenerģijas importēja Lietuva - 59% no kopējā patēriņa. Latvija pagājušajā nedēļā importēja 38% no kopējā elektroenerģijas patēriņa, bet Igaunija importēja 8% no kopējā elektroenerģijas patēriņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!