Foto: AFP/Scanpix

Jaunajā Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodā zemnieku saimniecību izaicinājums būs izšķiršanās starp bioloģisku un konvencionālu saimniekošanu, jo sertificēties drīkst tikai vienā no saimnieciskās darbības veidiem, teica Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

"Agrāk saimniecība varēja būt dalīta - varēja produkciju ražot gan bioloģiski, gan arī konvencionāli, protams, nedrīkstēja viena veida produkciju, piemēram, graudus, ražot bioloģiski un konvencionāli. Tagad tas vairs nav atļauts un visai saimniecībai ir jābūt bioloģiski sertificētai. Tas atsevišķām saimniecībām, kam agrāk bija dalītā saimniekošana vai ražošana, radīs problēmas," sacīja Norkārklis, piebilstot, ka saimniecībām būs jāizvērtē, vai kļūt par bioloģisko vai konvencionālo saimniecību, kas būs zināms izaicinājums.

Vienlaikus viņš piebilda, ka ir grūti pateikt, kādam saimnieciskās darbības veidam pievērsīsies katra saimniecība. "Tas būs katram atsevišķi jāvērtē, vai viņš var vai nevar saimniekot bioloģiski. Ir, saimniecības, kas to varēs izdarīt, ir kas nevarēs," sacīja LBLA valdes priekšsēdētājs.

Tāpat Norkārklis atzīmēja, ka jaunajā plānošanas periodā salīdzinājumā ar iepriekšējā periodu ir nākušas klāt papildu prasības, lai bioloģiskā lauksaimniecība būtu vairāk vērsta uz ražošanu - ir jaunas prasības augļkopības un dārzeņu audzētāju saimniecībām.

Pēc viņa teiktā, jaunajā Lauku attīstības programmā 2014.-2020.gadam noteiktās prasības bioloģiskajiem lauksaimniekiem, kā arī izpratne par tām, ir bioloģisko lauksaimnieku šā gada aktualitāte. "Jaunajā plānošanas periodā noteikumos ir daudzas būtiskas izmaiņas. (..) Protams, daudzi saimnieki vēl nav apzinājuši jaunos noteikumus, ir daudz neskaidrības, kā pareizāk aizpildīt pieteikuma formu, kā pareizi to noformēt, kādi dokumenti nepieciešami," viņš sacīja, piebilstot, ka administratīvais slogs jaunajā plānošanas periodā nav palielinājies.

Jau vēstīts, ka jaunajā ES fondu plānošanas periodā uz bioloģiskās lauksaimniecības atbalstu var pretendēt saimniecības, kurā 2015.gada 15.jūnijā lauksaimniecības zeme (LIZ) ir lauksaimnieka turējumā (īpašumā vai tiesiskā valdījumā, lietošanā), minimālā kopējā atbalsttiesīgā platība ir viens hektārs, bet katra lauka platība ir vismaz 0,3 hektāri un platības ir atbalsttiesīgas uz Vienoto platības maksājumu vai Mazo lauksaimnieku atbalsta shēmu.

Tāpat visas saimniecības vienības ir jāsertificē un sertificētajām saimniecībām zaļināšanas prasības nav jāievēro.

Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācija ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!