Foto: DELFI
No otrdienas, 21. jūlija, tiks atcelts reņģu zvejas liegums Rīgas jūras līča Dienvidu rajona piekrastes ūdeņos, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Zemkopības ministrijā informē, ka Rīgas jūras līča Dienvidu rajona piekrastes ūdeņos reņģu zveja stāvvados tiks atjaunota, pārceļot 32,6 tonnas reņģu nozvejas apmēra limitu no Rietumu ģeogrāfiskā rajona uz Dienvidu ģeogrāfisko rajonu.

Ministrijā skaidro, ka ir saņemts pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta "BIOR" ziņojums par reņģu nozvejas apmēra limita apguves prognozēm pa ģeogrāfiskiem rajoniem līdz reņģu piekrastes zvejas aktīvās sezonas vai kārtējā gada beigām, kurā norādīts, ka reņģu nārsts Rīgas jūras līcī beidzās jūnija beigās un tādējādi zvejas apturēšana būtiski neietekmēs kopējo nozvejas apmēru piekrastē, jo pēc nārsta reņģu nozvejām stāvvados ir nejaušs gadījuma raksturs.

"Institūts uzskata, ka limita pārzveja nav iespējama un reņģu zvejas apturēšanu Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos varētu atcelt, attiecīgi pārdalot no Rīgas jūras līča Rietumu ģeogrāfiskā rajona papildu 32,6 tonnas reņģu nozvejas apmēra limitu uz Dienvidu ģeogrāfisko rajonu," teikts paziņojumā.

Tādējādi Ministrija nolēmusi atcelt 2015. gada 8. jūlija lēmumu par reņģu zvejas apturēšanu Rīgas jūras līča Dienvidu ģeogrāfiskā rajona piekrastes ūdeņos un noteikt, ka pēc reņģu nozvejas limitu pārdales 2015. gadā Dienvidu ģeogrāfiskajā rajonā reņģu nozvejas limits ir 841,6 tonnas, bet Rietumu ģeogrāfiskajā rajonā - 963,4 tonnas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka ministrija jūlija sākumā apturēja reņģu zveju Rīgas jūras līča Dienvidu rajona piekrastes ūdeņos, jo reņģu nozvejas iespējas šajā rajonā bija gandrīz pilnībā izmantotas, proti, 6. jūlijā reņģu nozvejas apmērs sasniedza 790 tonnas no tobrīd noteiktā 809 tonnu limita.

2015. gadā zvejai Rīgas jūras līča piekrastes ūdeņos kopumā noteikta 3131 tonnas reņģu zvejas iespēja.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!