Foto: LETA

Latvijā jūnijā salīdzinājumā ar 2014.gada sesto mēnesi bija trešais mazākais rūpniecības ražotājcenu kritums Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu vidū, liecina ES statistikas pārvaldes "Eurostat" otrdien publicētie dati.

Latvijā rūpniecības ražotājcenas maijā bija par 0,7% mazākas nekā pagājušā gada sestajā mēnesī, bet mazāks kritums reģistrēts vien Slovēnijā (-0,2%) un Bulgārijā (-0,3%).

Rūpniecības ražotājcenu kritums reģistrēts gandrīz visās ES dalībvalstīs, izņemot Luksemburgu, kur tās jūnijā gada izteiksmē pieauga par 0,5%.

Lielākais ražotājcenu kritums jūnijā salīdzinājumā ar 2014.gada sesto mēnesi tika reģistrēts Lietuvā (-8,5%), Dānijā (-7,3%), Lielbritānijā (-6,7%), Kiprā (-6%) un Nīderlandē (-5,8%). Igaunijā rūpniecības ražotājcenas jūnija bija par 1,2% zemākas nekā šajā mēnesī pērn.

Savukārt salīdzinājumā ar šā gada maiju rūpniecības ražotājcenas jūnijā pieauga deviņās ES dalībvalstīs, no kurām lielākais kāpums bijis Spānijā (+0,9%), Igaunijā (+0,6%), Ungārijā (+0,5%) un Polijā (+0,4%).

Latvijā mēneša izteiksmē rūpniecības ražotājcenas jūnijā pieauga par 0,1%.

Mēneša izteiksmē rūpniecības ražotājcenas jūnijā nemainījās Maltā un Slovēnijā.

Jūnijā salīdzinājumā ar maiju rūpniecības ražotājcenas samazinājas 17 ES dalībvalstīs. Lielākais samazinājums tika reģistrēts Lietuvā (-1,5%), Dānijā, Slovākijā un Zviedrijā (visās -0,9%), Beļģijā, Grieķijā un Horvātijā (visās -0,4%).

ES dalībvalstīs vidēji ražotājcenas jūnijā salīdzinājumā ar šo pašu mēnesi pērn saruka par 2,7%, bet eiro zonā, kurā no janvāra ir 19 valstis, kritums bija 2,2%. Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi ražotājcenas gan ES, gan eiro zonā jūnijā samazinājas par 0,1%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!