Foto: LETA

Pašlaik Latvija ir iestāšanās sarunu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijā (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD) noslēdzošajā posmā un turpmākie mēneši sarunās būs īpaši aktīvi, norāda ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Valdība otrdien izskatījusi informatīvo ziņojumu par aktuālo situāciju Latvijas iestāšanās sarunās OECD, pārspriežot arī turpmākos soļus, lai jau 2015. gada beigās Latvija noslēgtu tehniskās sarunas un 2016. gadā OECD dalībvalstis varētu lemt par Latvijas pilntiesīgu dalību OECD.

Raksturojot panākto progresu, Rinkēvičs uzsvēra, ka iestāšanās process norit bez kavēšanās un atbilst iepriekš apstiprinātajam laika grafikam. Vienlaikus tika norādīts, ka Latvija ir iestāšanās sarunu noslēdzošajā posmā.

"Lielākajā daļā OECD komiteju jau ir veikti izvērtējumi, un Latvija ir saņēmusi rekomendācijas. Līdz gada beigām plānots izskatīt un formāli apstiprināt noslēguma ziņojumus," pavēstīja Ārlietu ministrijā.

Īpaša uzmanība ir pievērsta rekomendācijām, kuru izpilde ir saistīta ar atbilstību OECD standartiem un ir priekšnoteikums dalībai organizācijā tādās jomās kā kukuļdošanas apkarošana starptautiskajos biznesa darījumos, valsts kapitālsabiedrību pārvalde un cīņa pret izvairīšanos no nodokļu nomaksas.

Šajos jautājumos Latvijai ir nozīmīgs progress, ko atzīst arī OECD. Neskatoties uz to, īpaša uzmanība noslēgumu ziņojumos tiks pievērsta šo tiesību aktu ieviešanai praksē, īpaši pretkorupcijas un valsts kapitālsabiedrību pārvaldes jomās.

Izpildot iestāšanās sarunu prasības, Latvija būs izpildījusi minimālās OECD prasības dalībvalstij, uzsvēra ārlietu ministrs. "Ieviestais jau ir sniedzis konkrētus uzlabojumus valsts pārvaldē, tomēr, lai pilnvērtīgi izmantotu OECD iestāšanās procesa sniegtās priekšrocības, nepieciešams turpināt arī to rekomendāciju ieviešanu, kas nav saistītas tikai ar priekšnosacījumiem dalībai organizācijā, bet izriet no OECD dalībvalstu labākās prakses," skaidro ministrijā.

Latvijas pievienošanās OECD process formāli tika uzsākts 2013. gada decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!