Foto: Pixabay

Valsts kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētājiem atalgojums būs atkarīgs no uzņēmuma lieluma, tomēr tas nevarēs būt lielāks par 7650 eiro, rosina Pārresoru koordinācijas centrs (PKC).

PKC sagatavotajos noteikumos rosināts algas apmēru valdes priekšsēdētājam, valdes locekļiem un padomes locekļiem noteikt atkarībā no kapitālsabiedrības finansiālajiem rādītājiem, iedalot tās četrās kategorijās - maza kapitālsabiedrība, vidēja, liela vai īpaši liela.

Mazo kapitālsabiedrību valdes priekšsēdētājiem algas maksimālais apmērs mēnesī būs 3825 eiro, vidējas kapitālsabiedrības vadītājam - 6120 eiro, lielas kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājam alga nevarēs būt lielāka par 6885 eiro, bet īpaši lielo kapitālsabiedrību vadītājiem - ne lielāka par 7650 eiro.

Pašreizējie mēnešalgas apmēri ir noteikti, ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes datus par valstī strādājošo iepriekšējā gada vidējās mēneša darba samaksas apmēru, kas 2014.gadā bija 765 eiro pirms nodokļu nomaksas.

Noteikumu projekts paredz, ka kapitālsabiedrības valdes loceklim mēneša alga tiks noteikta 90% apmērā no valdes priekšsēdētāja atalgojuma, savukārt kapitālsabiedrības padomes priekšsēdētāja atlīdzību noteiks līdz 20% no kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētāja mēneša atlīdzības, bet tā nevarēs būt mazāka par minimālo algu valstī. Tikmēr kapitālsabiedrības padomes vadītāja vietnieka un locekļa atalgojums būs līdz 15% no valdes locekļa atalgojuma, un arī tas nevarēs būt mazāks par valstī noteikto minimālo algu.

Vienlaikus gan PKC norāda, ka mēnešalgas maksimālais apmērs ik gadu būs jāanalizē, reaģējot uz vidējās mēnešalgas apmēra izmaiņām valstī.

Sagatavojot noteikumu projektu, veikts arī salīdzinājums ar algu apmēru, kāds tiek izmaksāts privāto kapitālsabiedrību vadītājiem. Piemēram, mazas kapitālsabiedrības valdes locekļa atalgojuma apmērs ir 4473 eiro pirms nodokļu nomaksas, vidējas kompānijas vadītājam - 7230 eiro, bet lielas kapitālsabiedrības valdes priekšsēdētājam - 10567 eiro "uz papīra".

Tikmēr pērn valsts kapitālsabiedrībās atalgojuma apmērs krietni atšķīrās. Proti, mazas kapitālsabiedrības valdes vadītājs saņēma 2074 eiro pirms nodokļu nomaksas, vidējas kapitālsabiedrības vadītāja alga bija 3802 eiro, bet lielas kapitālsabiedrības vadītājam atalgojums bijis 4608 eiro. Turklāt vislielākā starpība atalgojuma ziņā bijusi tieši lielo kapitālsabiedrību segmentā - 5959 eiro.

Noteikumu projekts iesniegts izskatīšanai valsts sekretāru sanāksmē.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!